İran'da Ukrayna uçağının vurulma görüntüsünü paylaşan kişi tutuklandı

İran'da Ukrayna uçağının vurulma görüntüsünü paylaşan kişi tutuklandı
176 kişiyi taşıyan yolcu uçağı İran’ın Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak Irak’taki Amerikan askerlerini vurmasından kısa süre sonra düşürülmüştü.

İran basını, Ukrayna uçağının düşürülme görüntülerini paylaşan kişinin tutuklandığını yazdı. Ancak videoyu ilk paylaşan kişilerden olan İranlı gazeteci Nariman Garib, İran Devrim Muhafızları'nın 'yanlış kişiyi tutukladıklarını' öne sürdü.

İran, geçtiğimiz hafta kalkışından kısa süre sonra Tahran’da düşen Ukrayna Hava Yolları’na ait yolcu uçağının füze ile vurulma anının görüntülerini çeken kişiyi tutukladığını açıkladı. BBC Türkçe'deki habere göre, Devrim Muhafızları’nın tutukladığı kişinin ulusal güvenliğe aykırı hareket etmek suçlamasıyla yargılanması bekleniyor.

Ancak Londra’da bulunan ve videoyu sosyal medyada ilk paylaşan kişi olan İranlı gazeteci Nariman Garib, kaynağının güvende olduğunu belirterek, Devrim Muhafızları’nın yanlış kişiyi tutukladıklarını öne sürdü.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna Hava Yolları’nın PS752 sefer sayılı Tahran-Kiev uçuşunu gerçekleştiren Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, İran’ın Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak Irak’taki Amerikan askerlerini vurmasından kısa süre sonra düşmüştü. Uçaktaki 176 kişiden kurtulan olmamıştı. İran, önce uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğünü açıkladı ancak daha sonra uçağı füzeyle yanlışlıkla vurduğunu kabul etti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, olayla ilgili açacakları soruşturmanın ‘özel bir mahkeme’ tarafından yürütüleceğini söyledi. Kazadan kısa bir süre sonra sosyal medyada uçağa ait olduğu belirtilen bazı videolar paylaşılmaya başlandı. Bu videolar, uçağın bir füze tarafından vurulduğu iddialarının daha yüksek sesle dile getirilmesine neden oldu.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar