‘İran güçleri Golan yakınından çekilirse, ABD’nin Suriye’de kalma arzusu azalır’

‘İran güçleri Golan yakınından çekilirse, ABD’nin Suriye’de kalma arzusu azalır’
Axios sitesinin haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iki hafta önce Moskova'da İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile buluştuklarında bu konuyu görüştü ve destek istedi.

İki üst düzey İsrailli yetkili, Rusya'nın İsrail'den ABD'yi Suriye konusunda üst düzey üçlü görüşmeleri kabul etmeye teşvik etmesini istediğini söyledi. Kudüs açısından İran güçlerinin durumu önemli çünkü İsrail'in Suriye'deki ana odak noktası İran'ı dışarı çıkarmak ve bu muhtemelen ancak ABD-Rusya işbirliğiyle mümkün olabilir.

Öye yandan bölge gelişmelerini yakından izleyen Abdullah Hawez’in AAwsat’a dayandırdığı iddiasına göre, Beyaz Saray Ortadoğu koordinatörü Brett McGurk Rojava Yönetimi’nden Esad ve Rusya ile yakınlaşmaları talebinde bulundu.

Amerika’nın Suriye’de kalıp kalmayacağının Dareaa bölgesindeki gelişmelere bağlı olduğunu savunan Abdullah Hawez, "İsrail’in İran konusundaki talepleri Rusya tarafından karşılanırsa, Amerika Suriye’de kalmak için daha az istekli olacak, İsrail de Amerika’ya kalması için daha az baskı yapacak. Rojava Yönetimi’nin yerinde olsam Dareaa’daki gelişmeleri yakından izlerdim" yorumu yaptı.

Ancak Amerikan Temsilciler Meclisi dün Cemal Bowman’ın Suriye’deki Amerikan varlığının niteliğinin değiştirilmesi ve Kongre onayına bağlanması yolundaki teklifini 286’ya 141 oyla red etti. Uluslarara Kriz Grubu kıdemli analisti Daree Khalifa bu tabloyu "Amerikan Kongresi’nde Suriye’deki askeri varlığın devam konusunda Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında güçlü bir destek olduğu" şeklinde yorumladı.

ABD, Rus ve İsrail ulusal güvenlik danışmanları en son Haziran 2019'da Kudüs'te Suriye'yi görüşmek üzere bir araya gelmişti ve ABD'yi John Bolton temsil etmişti. Ancak bu görüşmeden iki ay sonra Bolton kovuldu ve herhangi bir takip toplantısı yapılmadı.

Axios sitesinin haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iki hafta önce Moskova'da İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile buluştuklarında ile bu konuyu görüştü ve desetk istedi. Ruslar, aynı konuyu Bennett'in ulusal güvenlik danışmanı Hulata ile gündeme getirdi.

Beyaz Saray Ortadoğu koordinatörü Brett McGurk geçtiğimiz Perşembe günü Cenevre'de Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin ve Vladimir Putin'in Suriye özel elçisi Alexander Lavrentiev ile bir araya geldi.

Bu toplantıyı Suriye'de siyasi bir çözüme yönelik adımları tartışmak ve ABD’nin Suriye gaz ve petrolünün ciddi kıtlıklarla karşı karşıya olan Lübnan'a gitmesine izin vermek için yaptırımlardan muafiyet sunmaları için istedi.

Şark El Avsat gazetesine göre toplantıda McGurk, İran kuvvetlerinin ve İran yanlısı milislerin Golan Tepeleri'nde İsrail sınırına yakın bölgelerden çekilme ihtimalini  gündeme getirdi.

İsrailli yetkililer ulusal güvenlik danışmanları arasında üçlü bir toplantıyı desteklediklerini söylediler. Beyaz Saray ise " üçlü toplantı yok" açıklaması yaptı.

Öne Çıkanlar