İran ‘İsrail üssü’ demişti; 100'den fazla ev ve dükkan zarar gördü

İran ‘İsrail üssü’ demişti; 100'den fazla ev ve dükkan zarar gördü
İran Devrim Muhafızları'nın 'İsrail Üssü' gerekçesiyle balistik füzelerle saldırdığı bölgede yaşayan halk savaş korkusu yaşadı. Bölgede 100’den fazla dükkan ve ev zarar gördü

Irak’ın kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil şehrinde bulunan ABD Başkonsolosluğu binasına İran Devrim Muhafızları tarafından bir füze saldırısı düzenlendi. Saldırı Mele Ömer Köyü ve çevresini etkiledi, birçok vatandaş ise korku ve panik yaşadı.

13 Mart günü saat 01:00 sıralarında Erbil'de peş peşe patlamalar yaşandı. İran Devrim Muhafızları tarafından fırlatılan bir düzine balistik füze, kentin kuzeydoğusundaki Mele Omer köyü, Pirmam Yolu ve ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu’nun bulunduğu bölgenin çevresine düştü.   

Saldırıda iki vatandaş hafif yaralandı. Saldırının yarattığı tahribat ise, gün ağarınca ortaya çıktı.

Füzelerden biri, Mele Omer Köyünde ikamet eden Hiwa Aziz adlı vatandaşın evinin yakınlarına düştü. Aziz ve ailesinin 5 üyesi saldırıdan yara almadan kurtuldu. Ancak patlamanın yol açtığı basınç ve sarsıntı nedeniyle evinin tüm camları döküldü, kapılar kırıldı ve duvarlarda çatlak oluştu.

Rudaw'a konuşan Hiwa Aziz, "Sesler çok korkunçtu, ne sesi olduğunu anlayamıyorduk. Patlamalar bir biri ardına geldi. Çok şükür hepimiz iyiyiz. Sadece maddi ziyanımız var" diyor.

İran, saldırıda İsrail istihbarat servisine ait üssün hedef alındığını iddia etse de, füzelerin düştüğü bölgelerin tümü sivil insanların yaşadığı semt ve mahallelerden oluşuyor.

Evinin önüne düşen füze ile sarsılan Musul’lu İsan Ahmed de, hayatta olduklarına şükrederek şöyle konuşuyor:

"Çok güçlü patlama sesleri geldi. Evimizin içi bir anda ateş topu ve duman ile doldu. Füzeler art arda patladı. Arka kapıdan kaçıp dışarı çıkacak fırsat bulamadım. Evin içinde dayanamıyorduk, dışarı kaçmak istiyorduk. Fakat kapı ve pencereler ser bir şekilde dökülüp parçalandığı için yerimizden kalkmaya cesaret edemiyorduk. Sonra sesler kesildi, dışarı çıktık. 20 dakika içinde 10 veya bir düzine patlama oldu" diye anlatıyor.

FÜZENİN DÜŞTÜĞÜ YERLERDE DERİN ÇUKURLAR OLUŞTU

Patlama sesleri tüm Erbil'de duyulsa da en yoğun şekilde etkilenenler kentin kuzeydoğusunda ikamet edenler oldu. Füzelerin düştüğü bölgelerde 100’den fazla dükkan ve ev zarar gördü. Füzelerin düştüğü yerlerde ise geniş çukurlar oluştu.

Saldırıdan etkilenen Hüseyin Ferhad ise, "Patlama sesi geldiğinde önce şok olduk. Sanki evin damına düşüyorlardı. Koşup eşimi ve iki çocuğumu alıp arka odaya bıraktım. Sonra dönüp salona baktığımda, her şeyin alt üst olduğunu gördüm ve donup kaldım. Geri geldiğim odaya döndüm, orası da aynısıydı. Ne yapacağımı bilemedim" diyor.

Füzelerden dördü, Erbil’in tanınan iş insanlarından Kar Group Müdürü Şeyh Baz Kerim Berzenci’nin evinin etrafına isabet etti. Saldırı anında evde bulunan korumalardan biri yaralandı. Yine o saatte o bölgeden geçen ve taksi şoförlüğü yapan bir vatandaş da yara aldı.

ERBİL VALİSİ 2 KİŞİNİN YARALANDIĞINI DUYURDU

Erbil Valisi Omid Xoşnaw, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, saldırıda iki vatandaşın hafif yaralandığını, can kaybı olmadığını duyurdu.  

Saldırıdan zarar gören vatandaşlar, yaşadıkları şokun etkisini yavaş yavaş atlatsalar da, İran’ın neden kendilerini hedef aldığına anlam veremediklerini söylüyor.

BARZANİ VE SADR KOMİSYON KURULMASINA KARAR VERDİ

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani ile Şii lide Mukteda es-Sadr, saldırının nedeninin "İsrail'in Erbil'deki üssü olduğu" yönündeki iddiaları araştırmak üzere bir komisyon kurulması konusunda anlaştı.

Mukteda es-Sadr’ın, Erbil'e yönelik füze saldırılarını ülke içi ve dışından siyasi liderlerle görüşmek üzere "özel operasyon odası" kurduğu bildirildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar