İran, büyükelçinin ölümünden Suudi Arabistan'ı sorumlu tuttu

İran, büyükelçinin ölümünden Suudi Arabistan'ı sorumlu tuttu
İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Yemen'e hava ablukası uygulayan Suudi Arabistan'ın Covid-19'a yakalanan Büyükelçi İrlu'nun nakline izin vermekte geciktiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan'ı korona virüsüne (Covid-19) yakalanan İran'ın Yemen Büyükelçisi Hasan İrlu'nun ülkeye naklini geciktirmek ve vefatına neden olmakla suçladı.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Abdullahiyan, Covid-19 nedeniyle ölen Yemen'in Husilerin kontrolündeki başkenti Sana'da görev yapan İran Büyükelçisi İrlu'nun cenaze töreninde konuştu.

Büyükelçi İrlu'nun Yemen'de siyasi çözüme yönelik çabalarda bulunduğunu söyleyen Abdullahiyan, Yemen'e hava ablukası uygulayan Suudi Arabistan'ın Covid-19'a yakalanan İrlu'nun İran'daki bir hastaneye nakline izin vermekte geciktiğini belirtti.

'BU UMURSAMAZLIĞI VE ZULMÜ ASLA UNUTMAYACAĞIZ'

Abdullahiyan, İran'ın bu durumu uluslararası sözleşmeler çerçevesinde protesto edeceğini belirterek, "Bu umursamazlığı ve bu büyük şehide yapılan zulmü asla unutmayacağız" dedi.

ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin bölgesel yetkililere dayandırdığı 17 Aralık tarihli haberinde, İran destekli Husilerin, Yemen'e hava ablukası uygulayan Suudi Arabistan'dan "Covid-19'a yakalanan İrlu'nun Tahran'a nakli için bir İran uçağının ülkeye uçuşuna izin vermesini istediği" ileri sürülmüştü.

Bunun üzerine Suudi yetkililerin "İran'ın Yemen'e uçak göndermesine izin vermeyeceklerini ve yalnızca bazı üst düzey Suudi rehinelerin serbest bırakılması halinde Umman veya Irak'tan gönderilecek bir uçağın İran Büyükelçisi'ni ülkeden çıkarabileceğini" Husilere ilettiği aktarılmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatibzade, 18 Aralık'ta yaptığı açıklamada, İrlu'nun Covid-19'a yakalandığını ve tedavisi için ülkeye döndüğünü söylemişti. Hatibzade, bugünkü açıklamasında ise Büyükelçi'nin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Hatibzade, "Maalesef bazı ülkelerin iş birliği konusunda geç davranması nedeniyle elverişsiz koşullarda ülkeye döndü" ifadelerini kullanmıştı.

İranlı Büyükelçi'nin Irak'a ait bir uçakla Yemen'den ayrıldığına dair haberler daha sonra ülke medyasına yansımıştı. 

Öne Çıkanlar