İdam edilme tehlikesi olan İranlı sporcu Amir Assadollahzadeh, Norveç’e sığındı

İdam edilme tehlikesi olan İranlı sporcu Amir Assadollahzadeh, Norveç’e sığındı
'İran’a döndüğümde sorun yaşayacağımı, rejim karşıtı biri gibi muamele göreceğimi ve hayatımın tehlikede olabileceğini söylediler' diyen Assadollahzadeh, kaçarak Norveç’e sığındı.

İranlı sporcu Amir Assadollahzadeh, 8 ile 14 Kasım tarihleri arasında Norveç’te düzenlenen IPF Dünya Powerlifting Şampiyonası’nda oldukça zor anlar yaşadı. Son 11 yıldır İran Milli Takımı’nı temsil eden Assadollahzadeh’ten turnuva sırasında geçen sene Amerika Birleşik Devletleri’nin saldırısında öldürülen İranlı General Kasım Süleymani’nin resminin bulunduğu tişörtü giymesi istendi. Federasyonunun bu isteği, İranlı sporcu tarafından kabul edilmedi. İran’a döndüğünde idam edilmekten korkan Assadollahzadeh, Norveç’e sığındı.

Medyascope’un aktardığı haberde yaşananlar hakkında CNN’e konuşan Amir Assadollahzadeh, "Tişörtü giymeyi reddettim ve beni tehdit ettiler. İran’a döndüğümde sorun yaşayacağımı, rejim karşıtı biri gibi muamele göreceğimi ve hayatımın tehlikede olabileceğini söylediler" dedi.

İDAM EDİLME KORKUSUYLA NORVEÇ’E SIĞINDI

 Federasyon yetkililerinin söylemleri sonrasında büyük korkuya kapılan Assadollahzadeh, turnuvanın düzenlendiği otelden kaçış anlarını ise şöyle anlattı: "Otobüse koştum ama beş dakika geç kaldım. Çok karanlıktı ve çok stresliydim. Sonunda yanında bir mağaza olan bir benzin istasyonuna ulaşana kadar tam hızla otelin önündeki caddeye doğru koşmaya başladım. Orada çalışan adamdan bana taksi çağırmasını istedim." İran’a döndüğünde idam edileceğinden emin olduğunu söyleyen Amir Assadollahzadeh, IPF Dünya Powerlifting Şampiyonası’nın düzenlendiği Norveç’e sığındı.

İranlı sporcu, konuşmasının devamında "Ailemi bir daha göremeyeceğim için çok üzgünüm. Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve ilgili tüm kuruluşlardan İranlı sporculara yardım etmelerini rica ediyorum " dedi.

Son 11 yıldır İran’ı temsil eden Amir Assadollahzadeh, kariyerinde dört kez Asya şampiyonluğu yaşadı. İranlı sporcu, 2021 yılının ilk aylarında Dünya Kulüpler Ligi Şampiyonası’nda bronz madalya kazanmış ve bu başarısını koronavirüs salgını ile mücadele eden sağlık personellerine adamıştı.

Öne Çıkanlar