Irkçı parti AfD, CDU üyesi Max Otte’yi cumhurbaşkanı adayı gösterdi

Irkçı parti AfD, CDU üyesi Max Otte’yi cumhurbaşkanı adayı gösterdi
Almanya’da Irkçı AfD’nin, CDU'lu Max Otte’yi cumhurbaşkanlığına aday göstermesi ülkede sert tartışmalara yol açtı.

Irkçı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin ana muhalefet Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi üyesi ve AfD’ye de yakınlığıyla bilinen sağ-muhafazakar Değerler Birliği (Werteunion) Başkanı Max Otte’yi cumhurbaşkanlığına aday göstermesi ülkede geniş ve sert tartışmalara yol açtı.

CDU Köln bölge örgütünden olan Otte, 13 Şubat’ta yapılacak seçimlerde Sol Parti’nin adayı Doktor Gerhart Trabert ile birlikte mevcut Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e karşı yarışacak.

Max Otte’nin aşırı sağcı partinin adayı olmasına yönelik sert tepki öncelikle üyesi olduğu CDU’dan geldi. AfD yönetim kurulu ve eyalet örgütleri tarafından Otte’nin aday gösterilmesinden sonra CDU Köln örgütü, Otte’yi üyelikten atma süreci başlattı. Eyalet örgütü ve genel merkez ile eşgüdümlü sürdürülen soruşturmanın ardından Otte’nin partinden atılmasına kesin gözüyle bakılıyor. CDU bir süre önce seçimlerde mevcut Cumhurbaşkanı Steinmeier’e destek vereceğini açıklamıştı.

CDU yöneticileri yaptıkları açıklamalarda 400 bin üyesi olan aşırı muhafazakar Werteunion’un başkanının aşırı sağcı AfD’nin cumhurbaşkanı adayı olmasının kabul edilmeyeceği ifade edilerek, Otte’ye partiden derhal istifa etmesi çağrısı yapıldı.

Evrensel'in haberine göre, Otte’nin tartışmaların merkezinde kalmak için kısa sürede istifa etmeyeceği tahmin ediliyor. Basında yer alan haberlere göre Otte uzun zamandan beri AfD ile içli dışlı ve CDU’nun buna çok fazla tepki göstermediği dile getirildi. Söz konusu haberlere göre Otte, 2018-21 yılları arasında AfD’nin yan kuruluşu olan Desiderius Erasmus Vakfı (DES) Kuratoryumu (Danışma Kurulu) başkanlığı yapıyordu.

AfD 2017’de yapılan seçimlerde ise milletvekili Albrecht Glaser’i Steinmeier’e karşı aday göstermiş ve 42 oy almıştı.

ALMANYA’DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ NASIL YAPILIYOR?

Almanya’da cumhurbaşkanını seçen Federal Temsilciler Meclisi (Bundesversammlung) toplam 1472 üyeden oluşuyor. Temsilciler Meclisi’nin yarısını federal parlamento milletvekilleri, yarısını da eyaletlerden gelecek temsilciler oluşturuyor. Bu, birinci ve ikinci oylamada ihtiyaç duyulandan 39 oy daha fazla.

1472 üyenin 446’sı CDU/CSU, 389’u SPD, 234’ü Yeşiller, 154’ü AfD, 153’ü FDP, 71’i Sol Parti, 18’i Hür Seçmen ve 2’si Südschleswigsche Seçmenler Birliği (SSW) temsilcilerinden olacak. Ayrıca federal meclis ve eyalet parlamentolarından 5 bağımsız üye var.

Alman Anayasa’nın 54. maddesine göre cumhurbaşkanlığı için ilk iki oylamada salt çoğunluk gerekiyor. Bu ise 737 oy demek. SPD, Yeşiller ve FDP’nin toplam oy sayısı bundan 39 fazla. Koalisyon ortaklarının ilk turda hep birlikte Steinmeier’e oy vermemesi durumunda, ikinci turda en fazla oy alan iki aday yarışacak. İkinci oylamada da adaylardan birisi salt çoğunluğu gerektiren oyu alamadığı takdirde üçüncü oylamada basit çoğunlukla Steinmeier’in yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Öne Çıkanlar