Irkçı saldırıyla sarsılan Hanau'da anne ve kızı yerel meclise girdi

Irkçı saldırıyla sarsılan Hanau'da anne ve kızı yerel meclise girdi
19 Şubat 2020'de ırkçı saldırı sonucu 9 göçmenin öldürüldüğü Hanau’da yerel seçimlerde anne Emine Pektaş ve kızı Awesta Pektaş Sol Parti'den yerel meclise seçildi.

Almanya’nın Hanau kentinde 14 Mart'da yapılan yerel yönetim seçimlerinde göçmen seçmenin oyları belirleyici oldu. Hanau Sol Parti’den (Die Linke) aday anne ve kızı yerel parlamentoya girdi.

Yaklaşık 2006’dan bu yana Hanau yerel yönetiminde sol pari kurucularından Emine Pektaş, Hanau şehir parlamentosunda 4 bin 150 oyla birinci sırada seçildi. Kızı Awesta Pektaş ise Hanau Belediye Meclis Üyeliğine seçildi.

Pektaş, "Önceliğim şehir belediyesiydi. Belediyeye 4 bin 150 oy ile seçildim. İlçe belediyesinde ise 16 bin 400’ün üzerinde oy alarak Main Kinzig Kreis ilçesinde seçildim. Böylece ilçe belediyesinde 3. sırada, Hanau şehir belediye seçiminde 1. sırada seçildim" diye aktardı.

Özgür Politika'dan Deniz Babir'e konuşan Pektaş, geniş bir kesimden oy aldığını belirtti. "Özellikle de Hanau katliamı esnasında DTKM olarak bir hafta boyunca birden çok kimliğe ev sahipliği yaptık" diyen Pektaş ekledi: "Bunun da sandıkta etkisi oldu. İnsanların ırkçılığa karşı bir tepkisi de vardı. Bu seçimde göçmenler tercihlerini doğru temelde yaptı. Herkes birbirini tercih etti."

Pektaş öncelikli projelerinin göçmenler ve yaşılılarla ilgili konular olacağını ifade etti.

YABANCI DÜŞMANLIĞINA VE IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİM

1999 doğumlu olan Emine Pektaş’ın kızı Awesta Pektaş da Hanau Belediye Meclisi’ne girdi.
Üniversitede Psikoloji bölümü 5’inci sınıf öğrencisi olan Awesta, annesinin izinden gidip siyasette söz sahibi olmak istediğini ve bu amacına ulaştığını belirtti. Awesta, "Siyasette yer almaktan gurur duyuyorum. Yaşadığım şehirdeki halka ve göçmenlere yönelik yararlı projeler için çalışacağım. Yabancı düşmanlığına, ırkçılığa karşı mücadelede bir genç olarak öncelikli projem eğitim olacak. Her çocuk anadilinde eğitim alabilmeli, kreş, çocuk bakım yerleri ve üniversiteler ücretsiz olmalı" diyerek, Hanau’da yaşanan katliamdan sonra ırkçılığa karşı mücadele için çalışacağının altını çizdi.

2020'DE HANAU IRKÇI SALDIRIYLA SARSILMIŞTI

Hanau'da 19 Şubat 2020’de Tobias Rathjen tarafından iki nargile kafeye ve bir büfeye ırkçı saldırı düzenlenmişti.
Saldırıda Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtoviç, Ferhat Ünvar, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Paun, Said Nesar Hashemi ve Fatih Saraçoğlu hayatını kaybetmişti.

Rathjen, saldırının ardından evine dönerek annesi Gabriele Rathjen'i öldürdükten sonra intihar etmişti.

Öne Çıkanlar