'İş cinayetleri ‘fıtrat’ diye geçiştirilemez'

'İş cinayetleri ‘fıtrat’ diye geçiştirilemez'
İnşaat Mühendisleri Odası ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 16 Temmuz’da Adana’nın Çukurova ilçesindeki inşaatta meydana gelen iş cinayetiyle ilgili bugün yazılı açıklama yaptı.

İnşaatta, atık su borusu döşenmesi sırasında oluşan göçükte, Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Yasin Doğan ve inşaat işçisi Bahri Ustaoğlu ölmüştü.

'ÇÖZÜM ÖNERİLERİ CİDDİYE ALINMIYOR' 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) verilerine göre, 2021 yılı toplamında iş cinayetlerinde ölenlerin sayısı 2170. Bu yılın ilk yarısında da 842 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İnşaat Mühendisleri Odası, "Bu ölümlerde yüzde 20’lik payla zirve yine inşaat sektörüne ait" açıklamasını yaptı.

"Her yıl, bırakalım çözüm üretilmesini, artarak devam eden iş cinayetleri, son yıllarda 2000’in üzerinde seyretmeye devam ediyor. Ne yazık ki işçi sağlığı ve iş güvenliğini ilgilendiren ekipmanlar, önlemler ve eğitimlerin işverenler tarafından bir maliyet kalemi olarak görülmesi, denetimlerin gerektiği gibi yapılmaması nedeniyle ölümler artarak devam ediyor."

Açıklamada, emek ve meslek örgütlerinin soruna dikkat çekmesinin, çözüm önerilerini ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmasının ciddiye alınmadığı ifade edildi.

ADALETSİZLİK, GECİKME, CEZASIZLIK

İnşaat Mühendisleri Odası, inşaatlardaki iş cinayetlerinin büyük çoğunluğunun şantiyelerde alınmayan önlemler, yapılmayan denetimler ve şantiyelerin, alanının uzmanı olan yetkin kişilerin yönetimine bırakılmaması nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı.

Şantiye alanlarında ölümleri durdurmak için atılması gereken en önemli adımın, her şantiyede bir şantiye şefinin tam zamanlı olarak görevlendirilmesi olduğunu belirttiler: "Bugün şantiye alanları denetimsizliğe, kontrolsüzlüğe ve keyfi uygulamalara terk edilmiştir. Bu koşullar altında sağlıklı bir çalışma ortamının oluşması mümkün değildir. İş kazalarına karşı bir yandan müteahhitlerin sorumluluklarını yerine getirmesi bir diğer yandan da şantiye şefliğinin yetkin kişilerce ve tam zamanlı yürütülmesi gerekir."

"İş cinayetlerinin ‘fıtrat’, ‘kader’ denilerek geçiştirilmesi bir yana, özellikle Soma Faciası ve Hendek’teki havai fişek fabrikasının patlaması gibi büyük işçi katliamlarından sonra yürütülen hukuk süreçlerinde görüldüğü gibi adaletsizlik ve gecikme, sorunun üzerine gitmekten ne kadar uzak durulduğunu gözler önüne seriyor."

Oda açıklamasında, iş cinayetine dair hukuki süreçleri takip edeceklerini duyurdu.

Öne Çıkanlar