İş dünyası örgütlerinden İsrail'e tepki: Dünya aktörlerini etkili tepki vermeye çağırıyoruz

İş dünyası örgütlerinden İsrail'e tepki: Dünya aktörlerini etkili tepki vermeye çağırıyoruz
Başta TOBB ve TÜSİAD olmak üzere Türkiye'nin önde gelen iş dünyası örgütleri Mescid-i Aksa'da yaşanan olaylar nedeniyle tepki göstererek, İsrail'i kınadı.

ARTI GERÇEK - Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesindeki Mescid-i Aksa'nın cemaatine zorunlu tahliye ve gasp tehdidi nedeniyle gergin günlerin yaşandığı Kudüs'teki Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerine müdahale eden İsrail polisine dünya çapından tepkiler sürüyor.

İsrail polisi ile Filistinliler arasında Doğu Kudüs'te Mescid-i Aksa'da yaşanan olayların ardından gerilim Gazze Şeridi'ne taşındı. Filistinli yetkililer, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında en az 26 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Gazze'deki Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yaşamlarını yitirenler arasında çocukların da bulunduğunu söyledi.

BBC'nin aktardığı habere göre, Gazze'den İsrail topraklarına atılan 300'den fazla roketin çok büyük kısmı havada imha edildi, düşen roketlerin iki kişinin ölümüne yol açtığı açıklandı. Buna karşılık İsrail, Gazze'de bombardımanı bugün de sürdürdü ve 150 hedefi vurduğunu duyurdu.

Türkiye'den de gelişmelere yönelik tepkiler sürerken, iş dünyasının önde gelen kuruluşlarından da durumu kınayan açıklamalar yapıldı.

Açıklamalar şöyle:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "İsrail’in Mescid-i Aksa’da ibadet eden Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği saldırıları şiddetle kınıyoruz. Filistin halkının ibadet özgürlüğü temin edilmeli, Harem-i Şerif'in statüsü korunmalı ve masumlara yönelik saldırgan eylemler son bulmalı" dedi.

TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) Başkanı Simone Kaslowski, "İsrail’in Filistin halkına yönelik şiddet dalgasını ve insanlığın ortak mirası Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarını kınıyoruz. Bölgede barış ve istikrar girişimlerinin akamete uğramaması için İsrail’i bu eylemlerini durdurmaya, dünya aktörlerini etkili tepki vermeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, "Mescid-i Aksa'ya yönelik şiddet, zulüm ve hukuk tanımazlığı şiddetle kınıyoruz" diyerek, İTO'nun açıklamasını paylaştı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Mescid-i Aksa yanarken kutlama yapmak, kutsal değerlere ve insanlığın ortak barışçıl geleceğine ihanettir. Sebep olanları şiddetle kınıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) yaptığı açıklamada, "Tüm İslam dünyasını, insanı önceleyen dünyadaki tüm sivil toplum kuruluşlarını, insan hakları savunucularını ve bu hakları destekleyen devletleri, Mescid-i Aksa'ya yönelik bu saldırılara sessiz kalmayıp gereken tüm adımları atmaya davet ediyoruz" dedi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) açıklamasında, "İsrail’in, Kudüs'te sivil Filistin halkına yönelik uyguladığı şiddet ve baskıcı politikaları kınıyoruz. Birleşmiş Milletler'in insan hakları hukuku çerçevesinde yıkım ve tahliyelerin durdurulması için İsrail'e yönelik çağrısına tam destek veriyoruz" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar