İş insanları politik görüş paylaşmasın

İş insanları politik görüş paylaşmasın
The Brand Age Dergisi ve Xsights Araştırma'nın “İş İnsanları İtibar Araştırması” sonuçlarına göre, iş insanları sosyal medyada politik görüş ve özel hayat paylaşmamalı…

EKONOMİ - Yöneticinin kişiliği, imajı, sosyal medya paylaşımları, yaşam biçimi ya da politik görüşü ya markanın itibarını güçlendiriyor ya da markaya zarar veriyor. Bu gerçekten hareketle The Brand Age Dergisi ve Xsights Araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen "İş İnsanları İtibar Araştırması", kamuoyu nezdinde iş dünyasının tanınan isimlerinin itibarlarını ortaya koymakla kalmıyor onların kişisel itibarlarının markalarına etkisini ölçümlüyor.

Araştırmaya; İstanbul, İzmir ve Ankara’da ikamet eden, 25-55 yaş arası toplam 510 kişi katıldı. Araştırma kapsamında katılımcılara "en itibarlı buldukları iş insanları" soruldu. Sonuçlara göre toplum nezdinde en itibarlı ilk beş iş insanı sırası ile; Rahmi Koç (%38), Güler Sabancı (%37), Acun Ilıcalı (%35), Ali Koç (%32) ve Murat Ülker (%22) oldu. Kendi itibarlarının şirketlerinin itibarını en olumlu etkileyen isimler ise; Gözde Akpınar, Faruk Eczacıbaşı, Muhtar Kent, Güler Sabancı, Ömer Koç, Ali Koç. 

İtibarlı bir iş insanında bulunması gereken en önemli özellik %56 ile güvenilir olması, bulunmaması gereken en önemli özellik ise %94 ile rüşvet alması/vermesi ve çalışanlarına adil davranmaması. Bir diğer önemli sonuç ise, iş insanları sosyal medyada politik görüş ve özel hayatı paylaşmamalı.

İTİBARIN MARKAYA ETKİSİ

Araştırma temelde iş insanlarının itibarının, yönettikleri markanın ya da şirketin itibarına olumlu/olumsuz kattığı değeri ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bu ana amaç doğrultusunda katılıcılara Türkiye’nin önde gelen iş insanlarının isimleri verilerek, her bir ismin sahip olduğu kişisel itibarın, yönettikleri marka itibarını olumlu mu olumsuz mu etkilediği sorusu yöneltildi. Ortaya çıkan sonuç şu ki; iş insanlarının kişisel itibarı ile yönettikleri marka itibarı arasında sıkı bir ilişki var. Bu da gösteriyor ki, iş insanları kendi itibarlarını yönetirken öncelikli olarak markalarını düşünmeleri ve buna göre hareket etmeleri gerekiyor.

KİŞİSEL İTİBARLARI İLE MARKALARININ İTİBARINI EN OLUMLU ETKİLEYEN İŞ İNSANLARI:

Gözde Akpınar %87

Faruk Eczacıbaşı %84

Muhtar Kent %83

Güler Sabancı %82

Ömer Koç %80

Ali Koç %79

Rahmi Koç %77

Hanzade Doğan Boyner %77

Ali Sabancı %76

KİŞİSEL İTİBARLARI İLE MARKALARININ İTİBARINI OLUMSUZ ETKİLEYEN İŞ İNSANLARI:

Ali Ağaoğlu %37

Mehmet Cengiz %27

Aydın Doğan %21

Acun Ilıcalı %19

Nusret %17

Ahmet Çalık %16

Mehmet Ali Yalçındağ %14

Hacı Sabancı %10

İTİBARLI BİR İŞ İNSANI GÜVENİLİR OLMALI

Katılımcılara itibarlı bir iş insanında bulunması gereken en önemli beş özellik soruldu ve alınan yanıtlara göre iş insanının güvenilir olması (%56), başarılı olması (%47), saygılı olması (%46), adil olması (%46) ve yenilikçi olması (%40) itibarlı olmasını tanımlıyor. Siyasette aktif rol alması, %13’lük oranla itibarlı bir iş insanında olması gereken özelliklerin en sonuncusu olarak listede yer alıyor. Yani insanlar yöneticilerin siyasi kimliğe sahip olmasından yana değil.

RÜŞVET İŞ HAYATINDAKİ İTİBARI YOK EDİYOR

Katılımcılara itibarlı bir iş insanında ‘’bulunmaması’’ gereken en önemli beş özellik de soruldu. İş insanın rüşvet alması/vermesi (%94), çalışanlarına adil davranmaması (%91), sahtecilik ya da dolandırıcılıkla suçlanması (%91), kişisel yaşamında aşırı davranışlar sergilemesi (%79) ve şirketi ticari zarara uğratması (%73) itibarlı bir iş insanında bulunmaması gereken en önemli beş özellik olarak ön plana çıkıyor.

EN ÇOK ACUN ILICALI TANINIYOR

Katılımcıların en çok tanıdıkları iş insanlarının başında Acun Ilıcalı (%46) geliyor. Acun Ilıcalı’yı sırasıyla; Rahmi Koç (%41), Ali Koç (%39), Ali Ağaoğlu (%33) ve Güler Sabancı (%32) takip ediyor. Katı­lımcılar nezdinde, en çok tanınan beş iş insanı arasında yönettikleri markaya/şirkete olumlu etkisi en yüksek olan isim ise Güler Sabancı (4,1/5) olarak göze çarpıyor.

POLİTİK İÇERİK VE ÖZEL HAYAT PAYLAŞMAMALI

Katılımcılar, kurumu temsil eden kişilerin sosyal med­yada en çok gelecek ile ilgili öngörülerini (3,7/5), marka ile ilgili bilgileri (3,7/5) ve destek olduğu yardımseverlik projelerini paylaşmasını (3,7/5) destekliyor. Sonuç olarak tüketiciler yöneticilerin politik fikirlerini ya da özel hayatına dair şeyleri sosyal medya hesaplarında paylaşmalarını istemiyorlar.

Öne Çıkanlar