AYM son noktayı koydu: İş yerindeki psikolojik taciz maddi ve manevi hak ihlalidir

AYM son noktayı koydu: İş yerindeki psikolojik taciz maddi ve manevi hak ihlalidir
Anayasa Mahkemesi, bir çalışanın, yöneticisi tarafından maruz kaldığı psikolojik tacizin 'kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlali' olduğuna karar verdi.

Bir hemşirenin iş yerinde yöneticisi olan doktor tarafından maruz kaldığı psikolojik tacize ilişkin başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, 'kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkı'nın ihlal edildiğine karar verdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan karara göre, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Müdürlüğü Anesteziyoloji ve Reaminasyon Ana Bilim Dalında sorumlu hemşire olarak görev yapan başvurucu, amiri konumundaki doktorun kendisine "Sen bir şey bilmiyorsun, seninle çalışmak istemiyorum. Seni buradan göndereceğim" gibi sözler sarf ettiğini, bunu sürekli hale getirdiğini belirterek, üniversite yönetimine ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulundu.

RAPOR: ELEŞTİRİ SINIRINI AŞAN AŞAĞILMA VE KİŞİLİK HAKLARINA AYKIRI

TRT Haber’in aktardığı habere göre Başsavcılığın görevsizlik kararı vermesi sonrası üniversite tarafından yapılan soruşturma sonucu olaya ilişkin rapor hazırlandı. Raporda, doktorun eleştiri sınırlarını aşan, aşağılayıcı sözler kullandığı, bu tip davranışların süreklilik arz etmesi halinde psikolojik tacizden söz edilebileceği belirtildi. Süreklilik arz etmese dahi söz konusu ifadelerin kişilik haklarına aykırılık içerdiği belirtilen raporda, doktor hakkındaki kararı adli makamların vermesinin uygun olduğu kaydedildi.

HEMŞİREYE MAJOR DEPRESİF BOZUKLUK TEŞHİSİ KONULDU

Hemşire hakkında düzenlenen tıbbi belgeleme ve bilimsel değerlendirme raporunda da hemşireye, "somatik yakınmalı major depresif bozukluk tanısı" konuldu.

Bunun üzerine başvurucunun psikolojik tacize uğradığını belirterek kendisine 10 bin lira manevi tazminat ödenmesi istemli açtığı dava, İstanbul 7. İdare Mahkemesince reddedildi. Mahkemenin kararında, söz konusu iddialara ilişkin idare ve adli birimler tarafından yürütülecek soruşturmalar sonucu zarara uğranıldığının tespit edilmesi halinde tazminata hükmedilebileceği bildirildi.

HEMŞİRENİN BAŞVURDUĞU AYM SON SÖZÜ SÖYLEDİ: PSİKOLOJİK TACİZ, MADDİ VE MANEVİ HAK İHLALİDİR

Kararın kesinleşmesinin ardından başvurucu, Anayasa Mahkemesine psikolojik taciz nedeniyle maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğini kaydederek bireysel başvuru yaptı.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Ayrıca, konuya ilişkin yeniden yargılama yapılmak üzere karar örneğinin ilgili mahkemeye gönderilmesi kararlaştırıldı.

Öne Çıkanlar