İşçi konfederasyonlarından ortak bildiri

İşçi konfederasyonlarından ortak bildiri
Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesine yönelik hükümette yürütülen çalışmaların işçi sendikalarıyla görüşmeye açılmaması konfederasyonları rahatsız etti.

EKONOMİ - Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesine yönelik hükümette yürütülen çalışmaların işçi sendikalarıyla görüşmeye açılmaması konfederasyonları rahatsız etti. CHP Emek Büroları’nın düzenlediği kıdem tazminatı çalıştayında, konfederasyonların birlikte hareket etme yönünde arayış gösterdiği kaydedildi. Konfederasyonların da onayıyla, çalıştayın sonucuna ilişkin ortak bir bildiri hazırlığı yapıldığı, bunun da ortak tavrın ilk örneğini oluşturmasının planlandığı vurgulandı. DİSK, Türk-İş ve Hak-İş Başkanları çalıştaydaki konuşmalarında, çalışma hayatında konfederasyonların hareket kabiliyetinin zayıfladığını ve ortak hareketin şart haline geldiğini vurgulamışlardı. Üç konfederasyon başkanının 12 Haziran Günü Cenevre’de yapılacak ILO Genel Kurulu’nda bir araya gelerek ortak hareket etme konusunda bir görüşme yapacağı öğrenildi. Öte yandan, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini savundu.

Dünya gazetesinin haberine göre, son dönemde özellikle kıdem tazminatında konfederasyonlar arası görüş ayrılıkları ile ortak tavır geliştirilememesi ve Hükümetin henüz konfederasyonlarla paylaşmadığı bir hazırlığı Bakanlar Kuruluna sunması temel etken oldu. TİSK ve TOBB’un peş peşe kıdem tazminatı hazırlıklarının durdurulmasına yönelik açıklamaları üzerine de, işçi konfederasyonları kıdem tazminatında mevcut sorunların çözümü, hakların korunması bazlı bir ortak tavır belirlemesinin yararlı olacağı değerlendirildi. Türk-İş ve DİSK’in, Hak-İş ile ortak bir zemin oluşturmak yönünde istekli olduğu, bu isteğin de Hak-İş tarafına iletildiği kaydedildi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın, ortak hareket edilmesi konusunda DİSK ve Hak-İş Başkanına doğrudan ilettiği, kıdem tazminatı konusunda asgari müşterek oluşturulması ve çerçevede ortak girişim yapılmasına önerdiği vurgulandı. DİSK Başkanı Kani Beko’nun da asgari müştereklerde bir uzlaşı sağlanması halinde ortak çalışmaya sıcak baktığı kaydedildi.

Kani Beko, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi ve hak kaybı oluşmasının sadece DİSK değil, diğer konfederasyonlara üye ve sendikalara üye olmayan 15 milyon işçinin hak kaybı anlamına geleceğini belirterek, "Bu konuda ortak mücadele dışında bir şansımız yok" dedi. Kani Beko, çağrısını basın açıklamasında da tekrarladı.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da, "Konfederasyonlarla birlikte çalışma konusu bizim açımızdan da son derece önemli. Özellikle çalışma hayatının bütününü ilgilendiren temel konularda bütün taraflarla birlikte çalışmak ve masada olmak, müzakere etmek bizim için temel hususlardan bir tanesidir. Biz, sadece kıdem tazminatı değil, geçmişte İş Yasası'nın oluşturulmasında, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'nın süreçlerinde İş Sağlığı, İş Güvenliği Yasası ile ilgili düzenlemelerde, pek çok konuda konfederasyonlarla birlikte çalışma konusunda hep pozitif davrandık ve hep birlikte mücadeleyi birlikte çalışmayı teklif ettik. Farklı sendikalar, konfederasyonlar olsak da ortak sorunlarımızda birlikte çalışmayı biz geçmişte de yapabildiğimizi düşünüyorum. Bugün de bu çalışmalara biz destek vermeye ve birlikte çalışmaya inşallah devam edeceğiz. Eğer diğer taraflar da bizimle aynı anlayışta olursa bunda hiçbir sorunumuz yok" dedi.

Öne Çıkanlar