İşçilere yüzde 25 zam vaat eden sendika kayyım masasından yüzde 5'le ayrıldı

İşçilere yüzde 25 zam vaat eden sendika kayyım masasından yüzde 5'le ayrıldı
Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi ile yetkili sendika olan HAK-İş’e bağlı Hizmet İş anlaştı.

Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Kent AŞ. ile Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (HAK-İş) bağlı Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (Hizmet-İş) arasında geçtiğimiz gün 2 yıllık Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı.

İşçilerin haberdar edilmediği sözleşmenin detayları kayyım Mahmut Demirtaş ve Hizmet-İş Mardin İl Başkanı Eşref Cihan’ın imza atmasının ardından işçilerle paylaşıldı. TİS imzalanmadan önce işçiler ile HAK-İş arasında yapılacak zam üzerinde görüşmeler yapıldı. Yapılan görüşmelerde ilk yıl için yüzde 18 zam ve sosyal hakların verilmesi, ikinci yıl için ise, yüzde 25 zam ile sosyal hakların verilmesi konuları gündeme geldi. Sendikanın imzaladığı sözleşmede ise zam oranı yüzde 5’te kaldı.

İmzalanan sözleşmeye göre, Mardin Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kent AŞ. ve Hizmet-İş, işçilere ilk yıl için yüzde 5, ikinci yıl için yüzde 5 oranında zam yapması konusunda anlaşmaya vardı.

Bin 300’ün üzerinde işçiyi ilgilendiren sözleşmenin detaylarının ortaya çıkması üzerine duruma birçok işçi tepki gösterdi. 100’ü aşkın işçi, sendikada üyeliğinden istifa ettiklerine dair dilekçelerini sundu.

ENFLASYON ORANININ DAHİ ÇOK ALTINDA’

Yapılan zam oranını kabul etmeyen işçiler, sendikanın kayyım yönetimi ile birlikte hareket ederek, işçilerin aldatıldığını belirtti. Güvenlik kaygısı nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen işçiler, sendikanın kendilerine ilk başta yüzde 25’e ulaşan zam oranları vaadinde bulunduğunu dile getirerek, "Vaatler ile bizleri kandırıp, yüzde 5 zamma bizi mahkum ettiler. Aklımızla oynadılar. Sendika bizi sattı, belediye de aldattı" ifadelerini kullandı.

"Satıldık" diyen işçiler, sözleşmenin geri çekilmesini istediklerini belirtirken, yapılan zammın da komik olduğunu söyledi. İşçiler, "Yapılan zam enflasyon oranının dahi çok altındadır. İnsanları kuru ekmeğe muhtaç ediliyor. Yapılan zam ile işçinin bir simit dahi alması mümkün değil. Adeta işçi ile dalga geçiyorlar" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar