'IŞİD lideri de elinde kılıçla hutbe okumuştu'

'IŞİD lideri de elinde kılıçla hutbe okumuştu'
İlahiyatçı İhsan Eliaçık, Ayasofya’da Diyanet Başkanı'nın kılıçla hutbe okumasını, 'Kılıçla hutbenin Kur'an'la bir alakası yok. IŞİD lideri de elinde kılıçla hutbe okumuştu' diye yorumladı.

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, camiye çevrilen Ayasofya Müzesi’nde 86 yıl sonra ilk defa kılınan Cuma namazı sırasında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın "fetih kılıcı"yla hutbe okumasına ilişkin Twitter hesabında paylaşımlarda bulundu.

Eliaçık, "Kılıçla hutbenin Kur'an'la bir alakası yok.

Mısır Firavunlarına ve Moğol savaş geleneğine özentiden gelmektedir ve çok yanlış bir uygulamadır.

Böylesi yanlış akıp gelen tarihsel uygulamaların önünü kesmek gerekir.

IŞİD lideri de Bağdat'ta elinde kılıçla hutbe okumuştu." diye yazdı.

Eliaçık'ın Ayasofya'nın camiye çevrilmesiyle ilgili paylaşımları şöyle:

"Halife Ömer, Kudüs'e geldiğinde Kiliseye gitmişti ve benden sonra "Halife Ömer burada namaz kılmıştı diyerek burasını camiye çevirmeye kalkışanlar olabilir" diyerek kilisede namaz kılma davetini geri çevirmişti."

"Ayasofya konusunda muhalefetin sefaleti ... Dini konularda iktidardan daha cahil durumda olan muhaliflerin çoğu, bayrak, ezan, cami, ordu, sınırötesi harekat vs. sözkonusu olunca muktedirin arkasında hizalanıyorlar. Din düşmanı gibi gösterir endişesiyle tek kelime edemiyorlar."

'CAMİYE ÇEVRİLMESİ İSLAMA GÖRE HARAMDIR'

"Ayasofya'nın cami yapılması hem İslam'a hem de laikliğe aykırıdır. İslam'a aykırıdır çünkü kiliselerin camiye çevirilmesi Hacc 40. ayete göre haramdır. Yapılan tarihi yanlışları sürdürmemek gerekir. Laikliğe de aykırıdır çünkü devletin tüm mabetlere eşit mesafede durması gerekir."

"Peygamberimiz Medine'ye geldiğinde dört duvardan ibaret mescidin yerini parasıyla bir Yahudi'den satın aldırmıştı, kendisi de inşaatta bizzat çalışmıştı. Necran Hristiyanları Medine'ye geldiğinde yapılan bu mescitte toplu ayin yapılmasına izin verilmişti."

"Vasiyetnamede bunu değiştirene lanet ola deniyor Ayasofya için. Kutsal bir yağ ile meshedildiğine, kilise vasfının asla değişmeyeceğine, aksi halde Tanrı'nın lanetinin ineceğine inanıyor öbürleri de. İbretlik bir 'Allah ile aldatma' olayı. Müze olması hakikaten çok iyi kararmış." (MEZOPOTAMYA AJANSI/HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar