İşkence gören tutuklulara bir de disiplin soruşturması açıldı

İşkence gören tutuklulara bir de disiplin soruşturması açıldı
Urfa 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşlara baskın düzenleyen gardiyanlar tarafından işkenceye maruz kalan 20 tutuklu hakkında disiplin soruşturması açıldı.

Urfa 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 7 Ekim’de koğuşlara baskın yapan robokop giyimli 80 gardiyan tarafından işkenceye maruz kalan tutuklular hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı öğrenildi. 20 tutuklu hakkında başlatılan disiplin soruşturmasına "kurumda korku, kaygı veya panik yaratabilecek söz veya davranışta bulunmak" gerekçe gösterildi. Soruşturma kapsamında tutukluların 3 aya kadar ziyaretçi görüşüne çıkarılmaması talep edildi. Tutuklular soruşturmaya itiraz etti.  
 
Urfa İnfaz Hakimliği, itiraz ve disiplin soruşturması kapsamında Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tutukluların savunmalarını aldı. Urfa Adliyesi’nde alınan savunmalar sırasında tutukluların avukatları da hazır bulundu. 
 
YÜZDE 94 ENGELLİ
 
Tutuklulardan E.G., savunmasında yüzde 94 engelli olduğunu belirtti. E.G., şunları söyledi: "O günkü kargaşada müdürler bize saldırdı, beni darp eden S. Müdürdür. Ben kurumda korku, panik ve endişe yaratacak durumda değilim. Kamera kayıtlarından bakabilirsiniz, korkuyu ve paniği yaratan idarenin kendisidir. Benim gibi engelli bir insanı darp etmişlerdir. Soruşturma tutanağı ile ilgili bize savunma için herhangi bir şey tebliğ edilmemiştir."
 
Tutuklu Y.D., 29 yıldır tutuklu olduğunu ve böylesi bir saldırıyla ilk kez karşı karşıya kaldığını aktardı. Sağ kaburgasından darbe aldığını ifade eden Demir, "Doktor darp raporu verdi. Hastaneye sevk edildim ama götürülmedim" dedi. 
 
‘YERDE SÜRÜKLENDİK’
 
Diğer tutuklular da koğuş değişiklikleri yapılmasına dair Adalet Bakanlığı’nın yazılı kararını talep etmeleri üzerine darp edildiklerini aktardı. Yerlerde sürüklendiklerini aktaran tutuklular, kamera kayıtlarının incelenmesini talep etti. Tutuklular, şuan tutuldukları odaların kirli ve küçük olduğuna işaret ederek, çoğu tutuklunun yerde yattığını kaydetti. Tutuklular, maruz kaldıkları işkence ve kötü muameleden kaynaklı cezaevi idaresi hakkında disiplin soruşturması açılmasını istedi. 
 
KAMERA KAYITLARI İSTENDİ  
 
Hakimlik, olay anına ilişkin kamera görüntülerinin ilgili kurumdan istenilmesine karar verdi. Hakimlik, kararında şunları belirtti: "Disiplin soruşturması, savunma istem yazısının, tebliğ edilip edilmediğinin kurumdan sorulmasına, olaya ilişkin tutanak tanıklarından iki kişinin tanık olarak duruşma günü hazır edilmesine, eksiklikler giderildikten sonra mütalaa için dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine mütalaa alındıktan sonra karar verilmek üzere incelemeye alınmasına (...)"  
 
NE OLMUŞTU?
 
Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 7 Ekim’de koğuşlara baskın düzenleyen robokop giyimli 80 gardiyan, tutuklulara toplu işkence yapmıştı. Cezaevine atanan yeni infaz müdürünün talimatı doğrultusunda gardiyanların işkencesine maruz kaldıklarını dile getiren tutuklular, vücutlarında kırıklar ve yaralanmalar olduğunu kaydetmişti. Koğuşları zorla değiştirilen tutukluların revire gitme taleplerinin karşılanmadığı ve darp raporu alma taleplerinin reddedildiği ortaya çıkmıştı. Cezaevinde tutukluları ziyaret eden ÖHD Urfa Şubesi ve İnsan Hakları Derneği (İHD), hak ihlallerini raporlaştırarak, hasta ve yaşlı tutukluların işkenceye maruz kaldığını tespit etmişti. (MA)
 

Öne Çıkanlar