İşkence rapora yansıdı: Karakolda beyzbol sopası ile dayak

İşkence rapora yansıdı: Karakolda beyzbol sopası ile dayak
Mardin’in Mazıdağı ve Derik ilçelerinde gözaltına alınan yurttaşlar hem gözaltına alınırken hemde götürüldükleri karakolda işkence gördüğünü anlattı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Konur (Şêb) ve Derik ilçesine bağlı Çayköy (Şêba Jer) köylerinde 16 Aralık 2019 tarihinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, ardından askeri operasyon başlatıldı.  Askeri operasyonun başlaması ile birlikte 8 yurttaş gözaltına alındı. Mardin İl Jandarma Komutanlığı’na götürülen yurttaşların, gözaltına alınmadan önce ve gözaltı birimlerinde kolluk kuvvetlerinin fiziki ve psikolojik işkencesine maruz kaldığı, işkence raporunun kendilerine verilmediği şeklinde haberler basında yer almıştı.

İHD VE TİHV HEYETİ RAPOR HAZIRLADI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından oluşturulan bir heyet işklence iddaları ile gündeme gelen bölgeye giderek incelemelerde bulundu.  Operasyonun yapıldığı köylerde tanık ve mağdurlarla görüşen heyet, konu ile ilgili Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı ve Mardin Valiliği ile görüşmek istedi. Ancak bu konuda olumlu yada olumsuz bir dönüş olmadı.   Bölgede tanık ve mağdurla görüşme yapan heyet  işkence olayına ilişkin hazırladığı raporu, İHD Diyarbakır Şube Binasında düzenlediği  basın toplantısı ile açıkladı. Raporu İHD Genel Başkan Yardımcısı Avukat Rehşan Bataray Saman okudu.

BEYZBOL SOPASI İLE DAYAK

Rapporda gözaltına alınan mağdur ifadeleri de yer aldı. Gözaltına alınıp işkence gördüğü için suç duyurusunda bulunan Sinan D, gözaltında yaşadıklarını anlattı. Sinan D’nin anlattığına göre götürüldükleri Mardin Jandarma Karakolunda darp edildiler.  Kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyip kimse üzerine ifade vermediği için darp edildiğini anlatan Sinan D, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "İddialar asılsız olduğu için kabul etmedik. Başka bir memur bizi ayrı ayrı nezarete götürdü.  İş birliği teklifinde bulundular, gizli tanık ol dediler. Şimdi savcıyı arayıp senin ismini dosyadan çıkartırız, hayatını yaşarsın dediler. Bende ‘neden böyle bir şey yapayım durduk yere’ dedim. ‘Neye istinaden böyle yapacaksınız’ dedim. ‘İsim vereceksin’ dediler. Bende ‘kimseyi tanımıyorum’ dedim.

 ‘Demek ki sen konuşmayacaksın’ dedi. Bende ‘konuşacak bir şey yok ki’ dedim. Köylerde çıkan çatışmalarda ki şahısları sordular, tanımıyorum dedim. ‘Sizin bahçeye gelmişler beraber kişileri götürmüşsünüz onların yanına’ dedi. Bende ‘öyle bir şey yok’ dedim. ‘Sana 20 yıl kilitleyeceğim belediye başkanlarıyla birlikte sana 20 yıl kilitleyeceğim’ dedi. Ben kabul etmedikçe hiddetlendi. ‘Haydar diye birini tanıyor musun’ dedi. Bende ‘yok’ dedim. Meğerse beyzbol sopasından bahsediyormuş. ‘Tanışırsın’ dedi ve sonra masanın üzerinden sopayı aldı. ‘Ellerini aç’ dedi, ellerime vurdu. Bende hem acı hem de odanın sıcaklığından dolayı bayağı terlemeye başladım.  Terlediğimi görünce, ‘bak dediklerimiz doğru demek ki’ diyerek suçlu muamelesi yaptı. Küfretmeye başladı. Hakaretler havada uçuşuyordu. ‘Kesinlikle öyle bir şey yok bu dayağı sen yesen sende terlersin’ dedim."

"GÖZALTINA ALINANLAR İŞKENCE GÖRDÜ"

Heyetin Mazıdağı ilçesine bağlı Konur (Şêb) ve Derik ilçesine bağlı Çayköy (Şêba Jer) kırsal mahallelerinde  yapılan incelemelerin ardından hazırlanan raporda yer alan tespitler şunlar:

- Mağdur ile yapılan görüşmeler, müşteki avukatlarının izlenimleri, hastane Adli Muayene Raporları ile olaya dair yapılan görüşmelerdeki tutarlı beyanlar neticesinde, gözaltına alınan kişilerin Mardin Jandarma Karakolunda işkence ve kötü muameleye maruz kaldığına dair güçlü bir kanaat oluşmuştur.

-Gözaltında bulunan mağdurların gözaltı sırasındaki doktor muayeneleri, Jandarma görevlilerinin yanında yapılmış ve 1 kez Jandarma aracının içerisinde yapıldığı anlaşılmaktadır.

-Gözaltına alınan 8 kişiden 2 kişi işkenceye ilişkin şikayette bulunmuşlardır. Diğer 6 kişinin baskı nedeni ile başvurmadıkları gözlenmiştir.

SONUÇ VE ÖNERİLER

- İstanbul Protokolü ilkelerine dayalı olarak, işkenceye ilişkin iddiaların hızlı, etkin, tarafsız bir şekilde soruşturulması, bağımsız heyetlerce araştırılması, adli yargılama süreçlerinin her aşamasının uluslararası etik ve hukuk kurallarına uygun olarak yapılması gerekmektedir.

TANIK BEYANLARI ALINMALI, İŞKENCE OLAYI  ARAŞTIRILMALI

- Mardin ili Derik ilçesinde ve köylerinde gözaltına alınan 8 kişiye yönelik Mardin Jandarma Karakolunda gerçekleştiği belirtilen işkence ve kötü muamele uygulamalarının yetkili kurumlar eşliğinde olay yerinde bir olay yeri incelemesi yapılıp mağdurların/görgü tanıklarının beyanları alınarak araştırma yapılmalı.

-İşkenceye maruz kalan şahısların nezarethane giriş ve çıkışlarını gösteren kamera kayıtları toplanıp delil olarak saklanmalı. Mağdur kişilerin muayenelerinin ve tedavilerinin etkin bir şekilde yapılarak, tespit edilme neticesinde işkence eylemini yapan ve işkenceye göz yuman yetkililer hakkında soruşturma işlemlerinin başlanılarak kamu davası açılmasını ivedi bir şekilde talep ediyoruz.

- Ayrıca, işkence fiiline iştirak eden ve olası bir yürütülecek soruşturmanın şüphelisi kolluk görevlisini/görevlilerinin görevden uzaklaştırılmasını ve soruşturmanın farklı bir kolluk birimi tarafından yürütülmesini talep ederiz.

Öne Çıkanlar