İşkence tasarlayan psikoloğun savunması: Bugün olsa yine yapardım

İşkence tasarlayan psikoloğun savunması: Bugün olsa yine yapardım
CIA'in 11 Eylül saldırılarından sonra kullandığı işkence tekniklerini 'tasarlayan' iki psikologdan biri, 11 Eylül Davası'nda ifade verirken savunmasında, 'Bugün olsa yine yapardım' dedi.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) ‘gelişmiş sorgulama teknikleri’ diye adlandırdığı, işkence içeren yöntemleri tasarlamak ve uygulamaktan sorumlu sözleşmeli psikologlar, Guantanamo Körfezi’ndeki askeri mahkemede tanık olarak ifade vermeye başladı. New York Times gazetesinin haberine göre 11 Eylül Davası’nın salı günü görülen ön duruşmasında pişmanlık sergilemeyen psikolog James Mitchell, saldırıların kurbanları için ifade verdiğini söyleyerek, "Bugün olsa yine yapardım" dedi.

‘AMERİKALILARI KORUDUM’ SAVUNMASI

Psikolog Mitchell tanık olarak verdiği ifadede, pişmanlık duymadığını söyledi ve gözleri dolu bir şekilde Amerikan halkı için bunları yaptığını ifade etti. Mitchell, "Amerikalıları korumak olan ahlâki görevimin, bize karşı gönüllü bir şekilde silaha sarılan teröristlerin yaşadığı rahatsızlıktan üstün geldiğini düşünüyorum" dedi.

‘NÜKLEER SALDIRI ENDİŞESİ VARDI’

Mitchell sanıklara ithafen, "Siz yıllardır bana ve Doktor Jessen’e karşı gerçek olmayan ve kötü niyetli şeyler söylüyorsunuz" ifadelerini de kullandı. Gazetecilere göre sanıklar herhangi bir duygu belirtisi göstermeden ifadeleri dinledi. Mitchell, basınçlı su ile sorgulama ve diğer ‘zorlayıcı fiziksel baskı’ yöntemlerinin El Kaide’nin ABD’ye bir nükleer saldırı ya da başka bir uçağa daha saldırı düzenleyeceği korkusunun hakim olduğu bir ortamda geliştirildiğini savundu.

Mitchell ve meslektaşı Bruce Jessen tarafından uygulanan işkence yöntemleri arasında su altında tutarak havasız bırakma, küçük kutulara koyma, uykusuz bırakma da bulunuyordu. Sanık avukatlarından birinin talebiyle davada tanıklık yapan Mitchell ve Jessen’e savunma avukatlarının tümü tarafından sorular yöneltilmesi bekleniyor.

11 EYLÜL DAVASINDA KİMLER NE İLE SUÇLANIYOR?

Davada yargılananlar arasında, 2001 yılında New York, Washington ve Pennsylvania’da ki saldırıların mimarı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed de bulunuyor. Pakistanlı bir radikal İslamcı olan Muhammed, Küba’daki Guantanamo Hapishanesi’nde işkence gördüğünü söylemişti. CIA belgeleri de Muhammed’in boğulma etkisi yaratan bir işkence türünden 183 kez geçirildiğini doğrulamıştı.

Mahkemeye çıkarılan diğer dört sanık, Velid bin Attaş, Remzi bin el Şibh, Ammar el Beluşi ve Mustafa el Havsavi’nin de ABD’ye götürülmeden önce farklı ülkelerdeki ‘siyah alan’ denilen yerlede CIA tarafından sorgulandıkları biliniyor.

Söz konusu beş sanık ise aralarında ‘terörizm’ ve ‘3 bine yakın cinayet’in de bulunduğu savaş suçlarıyla yargılanacak. Suçlu bulunmaları halinde ölüm cezası ile karşı karşıya kalabilirler. Sanıkların askeri mahkemede yargılanmasına 11 Ocak 2021’de başlanacak. (BBC Türkçe)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar