İspanya, İtalya ve İsrail'den 'Covid-19 ile yaşama' stratejisi

İspanya, İtalya ve İsrail'den 'Covid-19 ile yaşama' stratejisi
Pandemi gölgesinde geçen 2 yılın ardından 'virüs ile yaşama' stratejisi ile İspanya, İtalya ve İsrail Covid-19'u bir pandemi olarak değil endemik bir hastalık olarak görmeye başlayacak.

Omicron varyantı sebebiyle vakalar hızla artarken İspanya, İtalya ve İsrailden yeni stratejik hamlelere geçiş sinyalleri veriyor. Pandemi dönemini geride bırakmak isteyen ülkeler, Covid-19'u bir pandemi olarak değil endemik bir hastalık olarak görmek istiyor. 

Euronews'in haberine göre; İspanya Sağlık Bakanı Carolina Darias, stratejik değişikliğin ülkede yaşanan 6'ncı dalganın bitmesinin ardından hayata geçirilebileceğini açıkladı. Hastalıkla mücadele şeklinin değişeceği yeni yaklaşımda, tüm Covid-19 vakalarını saymak yerine, örneklemler üzerinden istatistiksel verilere ulaşmak ve virüsün yayılışını takip etmek amaçlanıyor. Ülkedeki sağlık birliklerinden bir kısmı ise Omicron varyantındaki ölüm oranlarının düşük olduğunu vurgulayarak hükümetin strateji değişikliğine destek verdiği belirtildi.

İtalya'nın da İspanya gibi 'virüs ile yaşama' stratejisine geçmek konusunda istekli olduğu belirtilirken, ülkedeki bazı virologların günlük vaka sayısı ve Covid-19 testi takıntısına son verilmesi gerektiği düşüncesi de kaydedildi. ayrıca ülkede asempromatik vakaların günlük vaka sayılarına dahil edilmemesi de gündemde olduğu belirtildi.

İsrail'de 'Covid-19 ile yaşama'stratejisine geçtiği belirtilirken, ülkede PCR testlerinin sadece 4. doz aşısını olacak yaşlı nüfusa ayrılırdığı  aktarıldı. Yaşlı nüfus dışındaki vatandaşlar ise evde kullanılan test kitleri veya antjen testlerle yetinecek. Turistler için sınırların açık tutuldıuğu ülkede karantina süreleri de kısaltıldı.

Öne Çıkanlar