Batan geminin malları: BBVA, Garanti'deki tüm hisselere talip oldu

Batan geminin malları: BBVA, Garanti'deki tüm hisselere talip oldu
BBVA, Garanti'de kendisine ait olmayan hisselere teklif verecek. Ekonomistler 'BBVA 2014'de hisse başına 4 dolar ödemişti. Şimdi değer, 1,22 dolar. Batan geminin mallarına üşüşme bu' diyor.

ARTI GERÇEK - Türkiye bankacılık sektörü daha önce benzeri görülmemiş bir geri alım kararına sahne oldu. BBVA, Garanti Bankası'nda mülkiyetinde olmayan bütün hisseler için alım kararı aldı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, BBVA Yönetim Kurulu, Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'nin hâlihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan paylarının tamamı için bir gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi.

Yapılan açıklamaya göre Gönüllü Pay Alım Teklifi'ne konu olan tüm payların satın alındığı varsayımında, BBVA tarafından ödenecek azami bedel toplam 25,7 milyar Türk Lirası (yaklaşık 2,25 milyar euro) oldu. BBVA'nın söz konusu bedeli kendi kaynakları ile ödeyeceği belirtildi.

Garanti BBVA’nın ana hissedarı BBVA’nın, mülkiyetinde bulunmayan yüzde 50,15 oranındaki gönüllü paylar için pay alım teklifinde bulunmasıyla ilgili açıklama yapan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, "Türkiye’ye bugüne kadar yapılmış en büyük yabancı sermayenin yatırımcısı konumundaki BBVA’nın bu kararı, ülkemize ve potansiyeline duydukları güveni teyit etmekte ve uzun vadeli, kalıcı yatırımcı olma kimliğinin de altını çizmektedir. Bu kararın alınmasındaki en önemli etkenin, Garanti BBVA’nın sektörün en değerli markası olmasını sağlayan çalışanlarımızın hep birlikte ortaya çıkardığı değer ve başarı ile yarattıkları fark olduğunu vurgulamak isterim" dedi.

Ancak, ekonomistler aynı görüşte değil.

Ekonomist Mustafa Sönmez, "Şamata birazdan başlar: Bakın, yabancılar nasıl Garanti hisselerini kapışıyor. Şahlanışı gördüler! Oysa, akbabalık söz konusu. BBVA ilk girdiğinde 2014'de hisse başına 4 dolar ödemişti! Şimdi değer, 1,22 dolara düşmüş! Batan geminin mallarına üşüşme bu, başka bişey değil" dedi.

Ekonomist Murat Muratoğlu da, "Garanti Bankası 'nın değeri 2013 yılında 22.5 milyar dolardı... Şimdi 5 milyar dolara geriledi! BBVA, Garanti hisselerini almak için 5 yıl önce "2.2" cent ödedi. Şimdi hisse başına "1.2" cent teklif etti. Ve bu duruma sevinildi! Anlamı, Ülke ekonomisinin hali ve zeka geriliği..." yorumu yaptı.

Nasrullah Ayan, "Pul olmuş parayla yabancılar yıllar önce dediğimiz gibi masaya çöktü. BBVA 10,00 liralık dolarla Garanti BBVA'nın tüm hisselerine talip oldu.. Hazırlayanlar kendilerini biliyor" dedi.

PAY ALIM TEKLİFİ YÜZDE 15 PRİMLİ

Kalan Garanti hisseleri için teklif hisse başı 12,20 TL oldu. Söz konusu teklif 12 Kasım'da borsada oluşan kapanış fiyatından yüzde 15 oranında (10,58 Türk Lirası) primli olarak belirlendi.

Teklif, duyuru tarihinden önceki altı ay içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 34 (9,12 Türk Lirası) ve bu duyurudan önceki 30 işlem günü içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 24 oranında (9,83 Türk Lirası) primli gerçekleşti.

HİSSELERİN TAMAMI BBVA'NIN OLACAK

Halihazırda BBVA, Garanti Bankası'nda toplam sermayesinin yüzde 49,85'ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyor.

Açıklamaya göre gönüllü pay alım teklifi, bankanın toplam sermayesinin yüzde 50,15'ini temsil eden 2,1 milyar adet paya yönelik.

2011'de, General Electric'in küresel krizin etkisiyle, ABD ve Avrupa'da finans sektöründen çıkma kararı üzerine, İspanyol bankacılık devi BBVA, Garanti Bankası yönetiminde Doğuş Grubu ile stratejik ortak oldu.

Bankanın hakim ortağı, 2015 yılında yüzde 14,89 ve 2017 yılında yüzde 9,95’lik satın alımları ile hisselerinin yüzde 49,85’ine sahip olmuştu.

SATIN ALMANIN BBVA'YA NE ETKİSİ OLACAK?

BBVA açıklamasında satın alımın finansal etkilerinin teklifi kabul etmeye ve paylarını satmaya karar veren Garanti pay sahiplerinin yüzdesine bağlı olacağını bildirdi.

Açıklamada işlem sonucu BBVA’nın çekirdek ana sermaye oranında yaklaşık -46 baz puanlık azami bir etki, 2020 hisse başı kârda yaklaşık yüzde 13,7 artış ve hisse başına mali defter değerinde yaklaşık yüzde 2,3 artış öngörüldüğü bildirildi.

Duyuruyu takiben Garanti Bankası hisseleri bugün açılışta yüzde 9,9 artışla 11,63 TL oldu.

TEKLİF SÜRECİ SPK ONAYIYLA RESMEN BAŞLAYACAK

BBVA'nın Garanti'nin toplam sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasını satın alması, Türkiye ve diğer ülkelerde yer alan, çeşitli kurum ve kuruluşların ön iznine tabidir.

SPK, BBVA'dan BBVA'nın alması gereken ilgili tüm onay ve izinlerin usulüne uygun olarak alındığına dair teyit alana kadar Gönüllü Pay Alım Teklifi başvurusunu resmi olarak onaylamayacağını BBVA'ya teyit etti. Gönüllü Pay Alım Teklifi başvurusu SPK tarafından onaylandıktan sonra gönüllü pay alım teklifi süreci başlayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar