İsrail basınından NYT'ye suçlama: Afrin'i anlatırken Kürtlere yönelik etnik temizliği yazmadılar

İsrail basınından NYT'ye suçlama: Afrin'i anlatırken Kürtlere yönelik etnik temizliği yazmadılar
18 Şubat 2021 Perşembe günü Artı TV'de yayınlanan 'Global Medya Günlüğü'nde seçilmiş üç yazının özetleri.

18 Şubat 2021 Perşembe günü Artı TV'de yayınlanan 'Global Medya Günlüğü'nde seçilmiş üç yazının özetleri:

TÜRKİYE-AMERİKA İLİŞKİLERİNİ DEĞERLENDİREN MIDDLE EAST EYE’DAKİ HABERDE, "AMERİKA ORTAKLARINI TARAF SEÇMEYE ZORLUYOR. ANCAK TÜRKİYE FARKLI GÜÇ MERKEZLERİ ARASINDA DENGELEYİCİ BİR EYLEMİN KENDİ ÇIKARLARINA DAHA İYİ HİZMET EDECEĞİNE İNANIYOR" DİYOR.

GALİP DALAY
MIDDLE EAST EYE/İNGİLTERE
TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ ÖNÜNDEKİ ZORLU YOL

Türkiye-Amerika ilişkilerinin Ortadoğu’daki gelişmelerden ziyade Ankara’nın Rusya ve Çin ile ilişkileriyle belirleneceğini yazan Galip Dalay, Amerika’nın Türkiye gibi müttefiki olan ülkelerden bir seçim yapmasını talep ettiğini belirtiyor.

Dalay, "Esasen Amerika ortaklarını taraf seçmeye zorluyor. Ancak Türkiye farklı güç merkezleri arasında dengeleyici bir eylemin kendi çıkarlarına daha iyi hizmet edeceğine inanıyor" diyor. Dalay Türkiye-Amerika ilişkilerini sınayan beş başlığın olduğuna dikkat çekiyor ve devam ediyor: "Türkiye'nin Rus S-400 füze sistemlerini satın alması ve ardından Amerika’nın Türkiye'ye yaptırımı; Suriyeli Kürtler; Doğu Akdeniz krizi; Halkbank davası ve Biden’ın Türkiye'deki iç gelişmeler ve insan hakları sorunları hakkında konuşma eğilimi." S-400’lerin diğer dört maddeyi gölgede bıraktığını vurgulayan Dalay, "Amerika’ya göre yaptırımların hafifletilmesi için Türkiye'nin S-400 meselesinde gidişatını tamamen tersine çevirmesi gerekiyor ancak Türkiye’nin bunu yakın zamanda yapması pek olası değil.

Ankara bu noktada ABD'yi tatmin edecek olursa, Rusya ile ilişkilerinde daha fazla sorun yaşayacaktır" diye yazıyor. Doğu Akdeniz dosyasında, Dalay, Türkiye’nin derinleşen ekonomik sorunları AB ve Biden yönetimi arasındaki olası Atlantik-ötesi yakınlaşma ile birleştiğinde, Türkiye’yi gerginliği azaltmaya motive ettiğini yazıyor.

Türkiye-Amerika ilişkilerini tehdit eden kriz listesinin uzadığına dikkat çeken Dalay, Amerika ve Avrupa arasında artan yakınlaşmanın ise Türkiye’nin manevra alanını daha da azaltacağı görüşünde. Dalay, "Türkiye-Amerika ilişkilerinin geleceği, öncelikle dünya güçleri arasındaki rekabetin doğası ve Türkiye’nin Çin ve Rusya ile ilişkilerinin şekli ve derinliği tarafından belirlenecektir" diyor.

yazının devamı...


 

 JERUSALEM POST HABERİNDE NEW YORK TIMES GAZETESİNİN AFRİN’DEKİ İŞGALİ ANLATIRKEN KÜRTLERE YÖNELİK ETNİK TEMİZLİĞE YER VERİLMEDİĞİNİ VURGULUYOR

SETH FRANTZMAN
JERUSALEM POST/İSRAİL
NEW YORK TIMES GAZETESİNE SUÇLAMA

Jerusalem Post’tan Seth Frantzman, Afrin ile ilgili haber yapan New York Times gazetesinin haberini eleştiriyor.

Frantzman, "Gazetenin daha önce yaptığı başka savaş haberlerinde iki tarafa da yer verdiğini dikkate aldığımızda, Afrin haberinde sadece Türkiye askeri yetkililerine ve Ankara yanlısı seslere yer vermiş olması pek çok kişiyi şaşırttı" diyor. Uzmanların, aktivistlerin ve yorumcuların haberde insan hakları ihlallerinden söz etmemiş olmasının Türkiye medyası propagandasına benzettiklerini yazan Frantzman, "makale eleştirel ya da muhalif seslere yer vermediği için eleştirildi" diye yazıyor.

"Türkiye’nin Suriye’deki Güvenli Bölgesi’nde güvenlik ve sefalet el ele" başlıklı haberde Suriyelilerin Türklerin orada olmasından mutlu oldukları ifadesine yer verilirken 160 bin Kürdün etnik temizliğinden üstü kapalı olarak söz edildiğine dikkat çekiliyor. Frantzman, "Makalede ayrıca herhangi bir kadın ile röportaja yer verilmiyor… Haber, Türk yetkililer dışında hiçbir delil sunmadan Afrin'de "terörist" saldırılar yaşandığını iddia ediyor.

Genellikle Times başka çatışmalar hakkında yazdığında, her iki taraftan sesler içerir, ancak burada yok" vurgusunu yapıyor. Frantzman şu sözlerle devam ediyor: "New York Times gazetesi, İsrail-Filistin çatışması veya Batı Şeria hakkında haber yaparken genellikle sadece İsrailli yetkililerin değil, Filistinlilerin de seslerini duyuruyor. Türkiye ve Afrin'e gelince, görünen o ki hiçbir Kürt'e söz hakkı verilmiyor. Onlardan sadece "ayrılıkçılar" olarak söz ediliyor ki öyle değiller. Onlar sadece Afrin’de yaşayan yerli halk".

yazının devamı...


GARE'DE 13 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN ASKERİ HAREKATIN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE İNSANLARIN ÖLÜMÜNÜ KINAYAN MUHALEFET ARASINDA SİYASİ BİR SAVAŞA DÖNÜŞTÜĞÜ VURGULANIYOR.

JEREMY BERLIOUX
LIBERATION/FRANSA
KURTARMA OPERASYONUNUN SİYASETE ETKİSİ

Gare'de 13 kişinin ölüm haberinin Türkiye’de siyasi bir fırtınaya neden olduğunu yazan Liberation gazetesi, olayın Türkiye’de iktidar partisi ile iktidarın hesap vermesini talep eden muhalefet arasında bir açmaza neden olduğunu belirtiyor. Berlioux, "Geçen haftaki operasyon son üç yıldır Kuzey Irak'ta yoğunlaşan Türk askeri operasyonlarının bir parçasıydı. Hedef ise PKK'yi zayıflatmak ve sınırda bir tampon bölge oluşturmak" diye yazıyor.

Savunma Bakanlığı’nın operasyon sırasında rehinelerin öldüğünü açıkladığını belirten Berlioux, asıl sorunun da burada başladığına dikkat çekiyor. Berlioux, "CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bir kurtarma operasyonu başlatıyorsunuz ve rehineler ölüyor. Birilerinin bu sorumluluğu üstlenip istifa etmesi gerekir" ifadesine yer veriyor. Askeri analist Metin Gürcan’a göre rehineleri kurtarmak ve PKK’nin iki lideri Murat Karayılan ve Duran Kalkan’ı öldürmek ya da yakalamak isteyen Ankara, bir taşla iki kuş vurmaya çalıştı. Berlioux, Karayılan ve Kalkan’ın ortadan kaybolduklarını ve rehinelerin ise hayatlarını kaybettiklerine dikkat çekiyor.

CHP milletvekili Murat Bakan’a göre bu operasyon bir manipülasyon girişimi. Bakan, "Ekonomik kriz ve salgın nedeniyle hükümetin başı dertte ve halk desteğini kaybetti. Sanırım bu operasyon, tabanı için bir başarı hikayesi yaratması için planlandı " açıklamasını yapıyor. Rehinelerin ailelerinin yıllardır hükümete serbest bırakılmaları için çağrıda bulunduklarını hatırlatan Berlioux, HDP’nin bu konuyu defalarca parlamentoda gündeme getirdiğini ve hükümetin izin vermesi halinde serbest bırakılmaları için yardım etme teklifinde bulunduğunu ancak yetkilierin rıza göstermediğini yazıyor.

Liberation, HDP’nin pazartesi günü yaptığı açıklamada, PKK'yi tüm tutukluları serbest bırakmaya, hükümeti de bu konudaki sorumluluklarını üstlenmeye çağırdığını yazıyor. Berlioux, "Bu trajik olaylar Kürt hareketine yönelik daha sert bir baskının taraftarlarının eline malzeme sunuyor. Askeri operasyonun ardından aralarında HDP’lilerin de olduğu 800 kişi tutuklandı" diyor.

yazının devamı...

Öne Çıkanlar