İsrail'de 'ateşkes' tartışması: Savunma Bakanı istifa etti

İsrail'de 'ateşkes' tartışması: Savunma Bakanı istifa etti
Hamas'la yapılan ateşkes anlaşması nedeniyle Başbakan Netanyahu sert biçimde eleştirilmişti.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman istifa etti. İsrail'in Hamas'la yaptığı ateşkes anlaşması üzerine İsrail Savunma Bakanı Başbakan Binyamin Netanyahu'ya istifasını sundu. İstifa gerekçesi olarak İsrail'in Hamas'la yaptığı ateşkesi gerekçe gösteren Lieberman, 'İsrail hükümetinin teröre teslim olduğunu' söyledi.Hamas'la yapılan ateşkes anlaşması sebebiyle Başbakan Netanyahu sert biçimde eleştirilmiş, Netanyahu ise yapılan anlaşmayı savunmuştu.

İsrail'le Hamas arasında pazar günü başlayan son yılların en şiddetli çatışmaları dün akşam saatlerinde ateşkesle sonuçlanırken, Filistin'de yedi,  İsrail'de bir kişi hayatını kaybetmişti. Hamas ve İslami Cihat Örgütü İsrail tarafına 460'dan fazla füze atarken, İsrail bu saldırılara 160 noktayı vurarak karşılık vermişti.  Çatışmaların en dikkat çekici kısmı, İsrail semalarını bugüne kadar başarıyla koruyan 'Demir Kubbe' hava savunma sisteminin etkisiz hale getirdiği füze sayısının 100'ün altında kalması olmuştu. Demir Kubbe bugüne kadar gönderilen füzelerin tamamına yakınını etkisiz hale getiriyordu. 

İsrail Ordusu Sözcüsü Jonathan Conricus Filistinlilerin son çatışmada Rus yapımı tank savar füze sistemi kullandığını tahmin ettiklerini söylerken Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın istifa edeceğ söylentileri hızla yayılmıştı. İsrail basınına konuşan bir bakan Lieberman için, "Şu anda koltukta kalıp kariyerini bitirmekle, istifa ederek kamuoyundaki imajını yenilemek için ufak da olsa bir şans yakalamak arasında bir seçim yapacak" yorumunda bulunmuştu.

İLGİLİ HABER: 'İSRAİL SAVUNMA BAKANI İSTİFA EDEREK KARİYERİNİ KURTARIR'

SDEROT'TA PROTESTO

İsrail'in güneyindeki Sderot şehrinde toplanan yüzlerce kişi, Hamas'a 'geniş çaplı bir operasyon' düzenlenmeden ateşkese varılmasını protesto etti ve Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ı istifaya davet etti.

DEMİR KUBBE DELİNDİ

Hamas ve İslami Cihat Örgütü'nün 500'e yakın füze fırlattığı İsrail'de Demir Kubbe adlı hava koruma sistemi ilk kez delinmesi de üç gün süren çatışmaların dikkat çekici yönlerinden biri oldu. Demir Kubbe'nin etkisiz hale getirdiği füze sayısı 100'ün altında kalırken Gazze'den düzenlenen saldırılarda bir İsrailli öldü, iki İsrailli ağır yaralandı. İsrail saldırılarında da 7 Filistinli hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar