İşsiz kalan öğrenciler DİSK çatısı altında komisyon kurdu: Öğrenim ve geçim bursu istiyoruz

İşsiz kalan öğrenciler DİSK çatısı altında komisyon kurdu: Öğrenim ve geçim bursu istiyoruz
‘Eğitim hakkımızı çalışmak zorunda kalmadan yerine getirmenin devletin sorumluluğunda olduğuna inanıyoruz.’

Yağmur Kaya


ARTI GERÇEK-Geçim sıkıntısı nedeniyle güçleşen eğitim hayatlarını sürdürebilmek için hem okuyup hem çalışmak zorunda kalan öğrenciler, yoğun olarak çalıştıkları kafe, restoran gibi işletmelerin Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında kapanmasıyla işsiz kaldı. Öğrenciler bu nedenle, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) çatısı altında haklarını savunmak ve taleplerini dile getirmek için Öğrenci Komisyonu kurdu.

DİSK, Dev Turizm-İş Marmara Bölge Şubesi Öğrenci Komisyonu'nun kuruluşunu binalarında yaptıkları basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı

"Öğrenci işçilere gelir güvencesi" yazılı pankartın yer aldığı toplantıda, basın metnini okuyan Öğrenci Komisyonu Temsilcisi Doğan Nur, bir yandan üniversite ve liselerde okurken bir yandan da geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalan öğrenci işçiler olduklarını söyledi.

‘ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ’

"Çalışmak zorundayız; çünkü bizlere reva görülen burs ve krediler, temel yaşam giderlerimiz için gereken aylık harcamaların yarısını dahi karşılamıyor" diyen Nur, gündelik hayatın her anını, taşıması zor bir yükle sürdürmek zorunda bırakıldıklarını belirtti. Nur, öğrencilerin ailelerinden aldıkları destekle yaşamlarını idame ettirmeye çalıştıklarını ancak birçok ailenin pandemi nedeniyle işsiz kaldığını vurguladı.
‘İŞSİZLİK ÖDENEĞİ OLARAK GÜNLÜK 39 LİRA VERİLEN AİLEMİZDEN PARA ALAMIYORUZ’

Komisyon Temsilcisi Nur, devletin işsizlik ödeneği olarak verdiği günlük 39 liralık bütçenin ev ekonomisini canlandırmaya yetmediği için öğrencilerin ailelerinden alabildiği maddi desteğin de kalmadığına dikkat çekti. Kimi öğrencinin haftanın belirli günlerinde kimisinin ise sürekli çalışmak zorunda olduğunu ifade eden Nur, eğitim hayatlarını çalışmak zorunda kalarak geçirmek zorunda oldukları için bilim, sanat, edebiyat gibi alanların öğrencilerin ellerinden alındığını söyledi.

‘KAYIT DIŞI VE GÜVENCESİZ ÇALIŞIYORUZ’

Niteliksiz işgücü ve patronlar tarafından gördükleri kötü muamele başlıca sorunları arasında yer aldığını sıralayan Nur, çalışan öğrencilerin problemlerini şöyle paylaştı:

"Eğitim hayatımız devam ederken en rahat iş bulabildiğimiz sektörlerin başında da turizm sektörü geliyor. Çünkü sektörün kalifiye elaman ihtiyacı görece daha az olurken, patronlar açısından da öğrenci olup çalışan işçiler cezbedici hale geliyor. Birçoğumuz küçük ve orta ölçekli işletmelerde kayıt dışı ve güvencesiz şekilde çalıştırılıyoruz.

Sigortalarımız yapılmıyor, ücretlerimiz günlük yevmiye olarak veriliyor ve dolayısıyla Sigorta Kanunu ve İş Kanunu’ndan doğan hiçbir haktan yararlanamıyoruz. Ayrıca şu an içinde bulunduğumuz durum gibi ne zaman çalışıp ne zaman çalışmayacağımız belli olmuyor, çalıştığımız iş yerinin ihtiyacı olduğu müddetçe çalışabiliyoruz, ihtiyacı olmadığı vakit işsiz kalabiliyoruz."

‘ÇALIŞAN ÖĞRENCİLERİN HAKLARI GÖZETİLMEDİ’

"Garson, komi, bar çalışanı, kurye vb. olarak çalıştığımız iş yerleri, mart ayından itibaren ülkede Covid-19 pandemisinin yaşanmasından dolayı ilk kapatılan yerler arasındaydı. Kapanma politikalarının tekrar devreye sokulduğu bugünlerde de geçimimizi sağlamak için çalıştığımız iş yerleri kapatıldı ve bu düzenlemenin kayıt dışı çalıştırılan biz öğrenci işçiler açısından doğuracağı sonuçlar kimse tarafından düşünülmedi, gözetilmedi" diye konuşan Nur, alınan yetersiz önlemlerin öğrencilerin çalışma koşullarını ortadan kaldırdığını ifade etti.

Nur, "Çalıştığımız iş yerleri tek tek kepenk indirirken, patronlar da halimizi düşünmüyor. Bizler de bu koşullar içerisinde DİSK’e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası’yla yaptığımız görüşmeler sonucunda haklı taleplerimizin mücadelesini sendika çatısı altında yürütmeye karar verdik" diye belirtti.

‘ÖĞRENİM VE GEÇİM BURSU İSTİYORUZ’

Nur, işsiz öğrenciler olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:

"-Karşılıksız öğrenim ve geçim bursu istiyoruz. Eğitim hakkımızı çalışmak zorunda kalmadan yerine getirmenin devletin sorumluluğunda olduğuna inanıyoruz. Eğitimimiz devam ederken çalışmak zorunda bırakılmamız başlı başına bir sorunken, pandeminin seyri itibariyle işsiz kalmamız ve hiçbir gelire ulaşamayacak duruma getirilmemiz, burs ihtiyacımızı daha da derinleştiriyor.

-Eğitimin online olarak sürdürüldüğü bu dönemde ücretsiz bilgisayar ve internet erişimi istiyoruz. Çünkü online öğretim için ihtiyaç olan ve döviz kurlarının her gün artmasıyla orantılı şekilde artan binlerce liralık teknolojik aletlere sahip değiliz. Ayrıca her ay kabarmış faturalara ek olarak internet faturasını nasıl ödeyebiliriz!

-Öğrenci evlerinde kalanlarımız için kira ve fatura desteği istiyoruz. Çünkü vergilerle 1’i 5’e katlayan faturaları ve kiraları çalışamadığımız için ödeyemiyoruz."

Nur, son olarak, öğrenci haklarını savunmak ve kazanmak için DİSK şemsiyesi altında mücadele yürüteceklerini belirtti.

Öne Çıkanlar