İstanbul Barosu: Gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanması hukuka aykırı

İstanbul Barosu: Gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanması hukuka aykırı
Kabaş’ın tutuklanmasının ‘hukuksuz’ olduğunu ilan eden İstanbul Barosu, Adalet Bakanı Gül’ün de ‘yargı bağımsızlığına’ olan güveni zedelediğini açıkladı.

Gazeteci Sedef Kabaş'ın alıntı yaptığı bir atasözüyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef aldığı iddia edilerek tutuklanmasına tepkiler dinmiyor. Gece yarısı evi basılarak gözaltına alınan Kabaş’ın "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla tutuklanmasına bir tepki de hukukçulardan geldi.  İstanbul Barosu yaptığı açıklamayla Kabaş'ın tutuklanmasının "hukuksuz" olduğunu duyurdu.

Kabaş’ın tutuklanmasına ilişkin "Kamuoyuna duyuru: Tutuklama kararı hukuka aykırıdır" başlıklı bir açıklama yapan Baro, "Gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanması bir kez daha gösterdi ki, ülkemizde yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı temin edilmediği sürece ifade özgürlüğünden de, yargıya güvenden de söz edebilmek mümkün olamayacaktır" mesajı verdi.
BARO, HÜKÜMETİN VAATLERİNİ HATIRLATTI

Yasal şartları oluştuğunda başvurulabilecek bir koruma tedbiri olan tutuklamanın Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Ceza Muhakemesi Kanunu’na aykırı olarak adeta bir ön infaz yöntemine dönüştürüldüğünü belirten Baro, hükümetin ‘yargı reformu’ndaki vaatlerini hatırlatarak şu çelişkilere dikkat çekti: "2 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planında, çağrıldığında gelecek olan bir kişinin gece yarısı gözaltına alınmayacağının güvencesi verilmişti."

ADALET BAKANINA TEPKİ: YARGI BAĞIMSZLIĞINA OLAN GÜVENİ ZEDELEDİ

Kabaş hakkında henüz karar verilmemişken Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün gazeteciyi hedef gösteren açıklamasına tepki gösterilen açıklamada, "Henüz Sulh Ceza Mahkemesi tarafından Sedef Kabaş hakkında karar verilmeden, hakimlerin bütün özlük ve disiplin işlemleri konusunda münhasır yetkili olan Hakimler ve Savcılar Kurulunun da başkanı olan Adalet Bakanı’nın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama Anayasa'da yer alan yargı bağımsızlığı güvencesini zedelemiştir. Hak ve özgürlüklere dair açık Anayasal ve yasal güvencelerin pratikte uygulanamamasının en temel sebebi, yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanamamasıdır" denildi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI

Açıklamanın sonunda ifade özgürlüğü mesajı veren İstanbul Barosu, şu duyuruyu yaptı:

"İstanbul Barosu olarak, Anayasa, ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde insan haklarının, ifade özgürlüğünün savunuculuğunu yapmaya, ülkemizde laiklik ilkesinden ödün verilen her söylem ve eylemin karşısında olmaya devam edeceğimizi, hak ihlallerini yakından takip ettiğimizi kamuoyu ile paylaşırız."

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar