İstanbul Caz Festivali programı açıklandı

İstanbul Caz Festivali programı açıklandı
İstanbul Caz Festivali 2019'da katıldığı, uluslararası müzik endüstrisindeki cinsiyet eşitliğini gözeten Keychange programının hedeflerini bu yıl da takip ediyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) düzenlediği 29. İstanbul Caz Festivali 25 Haziran'da başlıyor. 7 Temmuz'a kadar devam edecek festival, yerli ve yabancı 200'ü aşkın sanatçıyı ağırlayacak.

13 günlük festival maratonunda konser verecek isimler arasında beş Grammy Ödüllü Dianne Reeves, Melody Gardot, 3 farklı nesli caz ve rock gitarcılığıyla tanıştıran John McLaughlin, Enrico Pieranunzi, Türkiye'nin en büyük rock yıldızlarından Teoman, Kalben, klarnet üstadı Yom, rock grubu Boom Pam, afrobeat ile funk'tan beslenen Kutiman de var.

MÜZİKTE CİNSİYET EŞİTLİĞİ

İstanbul Caz Festivali 2019'da katıldığı, uluslararası müzik endüstrisindeki cinsiyet eşitliğini gözeten Keychange programının hedeflerini bu yıl da takip ediyor. Müzik festivallerinin programlarında 2022 yılına kadar en az %50 oranında cinsiyet dengesini sağlama sözünü içeren Keychange programı, müzik sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik eden İngiltere merkezli öncü bir uluslararası girişim. İstanbul Caz Festivali, bu yılki programı ile Keychange hedeflerine göre %50 bir oran ile sözünü tutuyor. Bu oran festival programındaki müzik topluluklarında en az bir kadın veya cinsiyet azınlığı üye içermek olarak ölçümleniyor. Festivalin 2019 yılında katıldığı Keychange'e şu anda dünya çapında 500'ün üzerinde festival destek veriyor.
Parklarda Caz konserleri her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul'un çeşitli ilçelerindeki parklara yayılacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek konserlere her yaştan festival izleyicisi davetli. Gece Gezmesi etkinliği ise, bu yıl yeniden Kadıköy'ün sevilen mekânlarında tek gecelik bir müzik maratonu olarak düzenleniyor.

ÇOCUKLAR İÇİN...

Festivalin çocuklarla buluşma noktası olan "Çocukça Bir Gün", bu yıl İKSV Alt Kat'ın işbirliğiyle dördüncü kez gerçekleştiriliyor. Klarnet sanatçısı Oran Etkin'in "Uzak Diyarlardan Yakın Arkadaşlar" başlıklı konserinde, dünyayı gezerken farklı enstrümanlarla tanışarak yeni dostluklar kuran Clara Net'in (Oran Etkin'in klarneti) hikâyesi anlatılıyor.

Festivalde 20 yıldır devam eden Genç Caz projesi 20. yılında Genç Caz+ adını alarak yaratıcı genç müzisyenleri daha geniş bir çerçevede desteklemek üzere yola çıktı. İlk defa geçen sene Mehmet Uluğ Fonu'nun desteği, Sony Music Türkiye ve Babajim İstanbul Stüdyoları'nın işbirliğiyle hayat geçirilen Genç Caz+ albümü, bu yıl da Genç Caz+ finalistlerine armağan edilecek. 

 29. İstanbul Caz Festivali'nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü caz sanatçısı Hayati Kafe'ye veriliyor. Müzik yaşamına ilk adımlarını büyük tutkusu olan akordeon ve piyano çalarak atan Hayati Kafe, 1960 yılında Nejat Cendeli Orkestrası'nda vokalist oldu aynı zamanda İstanbul Radyosu'nda caz programları yaptı. 1961'de plağa doldurduğu ilk şarkısı "Segretamente" ile Türkiye'de "top ten" listesine giren Kafe, 1962'de İsmet Sıral Orkestrası ile 3 aylığına gittiği İsveç turnesinde gördükleri ilgi üzerine orada yaşama kararı alarak 2 yıl içerisinde İsveç'te tanınmış bir saksofon ve caz müzisyeni olan Carl-Henrik Norin Orkestrası'nda vokalist oldu. Halen İsveçli piyano yıldızlarından Monica Dominique ve Jan Lundgren eşliğinde konserler veriyor ve Stockholm'de yaşıyor.
Festival biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 21 Mart Pazartesi günü başlayacak indirimli ön satış döneminin ardından 25 Mart Cuma günü genel satışa çıkıyor.

Öne Çıkanlar