İstanbul'da 1 Eylül mitingi: Savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik

İstanbul'da 1 Eylül mitingi: Savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik
5 Eylül Pazar günü İstanbul'da yapılacak 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin şiarı ise, ‘Ayrımcılığa karşı eşitlik, savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik’ olacak.

İstanbul’da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi 5 Eylül Pazar günü yapılacak. Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından gerçekleştirilecek olan miting, Bakırköy Pazar Alanı’nda olacak. Mitingin şiarı ise, "Ayrımcılığa karşı eşitlik, savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik" olacak.

Miting Tertip Komitesi Başkanı Zeynep Çelik, "Dünyamızı ve özellikle de coğrafyamızı sarıp sarmalayan savaşlara, çatışmalara, göç ve yerinden edilmelere, gittikçe yükselen ırkçılığa, kadın, LGBTi+ düşmanlığına ve ekolojik yıkıma karşı, içeride ve dışarıda her türlü antidemokratik ve barış karşıtı politikalara karşı 1 Eylül’de alanlarda olacağız" ifadelerini kullandı.

‘EŞİT ADİL BİR ÜLKE İÇİN’

Kürt halkının eşit-özgür yaşam taleplerine ırkçılığı körükleyerek, savaşla, katliamlarla, Kürt halkının seçtiği temsilcileri hapishanelere doldurarak yanıt verildiğini belirten Çelik, "Bu suça ortak olmadığımızı haykırmak eşit adil bir ülke için alanlarda olacağız" dedi. ABD’nin, 2001’de "Ya bizdensiniz ya onlardan" diyerek tüm dünyaya meydan okuyup "terörle savaş" adı altında giriştiği diz çöktürme hamlesine Afganistan’ı işgal ederek başladığını hatırlatan Çelik, NATO çatısı altında yürütülen işgale Türkiye’nin de dahil edildiğini belirterek, "Afganistan’dan Irak’a, Suriye’den Yemen’e dünyaya diz çöktürme ve kukla yönetimler kurma girişiminde ülkeleri harabeye çeviren ancak yine de istediği sonucu alamayan ABD emperyalizmi bu savaş artık kârlı olmaktan çıktığı için Afganistan’dan çekildi. Taliban’a terk edildi. Şimdi kadınlar başta olmak üzere Taliban’ın şeriat düzenine karşı çıkanlar ölüme terk edildi, ölüme terk edilen Afganistan halkının sesi olmak için alanlarda olacağız" ifadelerini kullandı. "İşçilerin, halkların yağmaya, talana, sömürüye ve savaşa karşı verdikleri ortak mücadele ile insanca ve onurumuzla yaşayacağımız bir ülke ve dünya kurma düşü olanlarla birlikte, 5 Eylül Pazar günü saat 15.00’te Bakırköy pazar yerinde, Ayrımcılığa karşı eşitlik, savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşliğin sesini yükselteceğiz" diyen Çelik, 1 Eylül’de saat 19.00’da Kadıköy Eminönü İskelesinde basın açıklamasını yapacakları ve 5 Eylül çağrısı için merkezi yerlerde bildiriler dağıtarak halkı mitinge davet edeceklerini belirtti.

TEK ADAM REJİMİ EMPERYALİST POLİTİKALARA SARILIYOR

Miting Tertip Komitesinden Hasan Poyraz da "Kürt halkı üzerindeki baskı, katliam, sindirme politikaları artıyor, seçilmiş belediyelere kayyum atanıyor, milletvekilleri tutuklanıyor. İktidarın Kürt halkına yönelik ırkçı kışkırtmaları Konya’daki katliam gibi saldırıların gerçekleşmesine zemin sağlıyor" dedi. Poyraz, başta Suriyeliler olmak üzere milyonlarca göçmen için olumlu bir adımın atılmadığını ve statüsüz ve kayıt dışı ve insanlık dışı koşullarda tutulduklarını söyledi. Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle ortaya çıkan görüntülerin yaşanan vahşeti, gözler önüne serdiğini anlatan Poyraz, "Yaşanan yoğun Afgan göçü muhalefetin de ırkçı kışkırtmalarıyla göçmenlere yönelik saldırılara sonuç açıyor. Emperyalist kapitalist sistemin yarattığı işsizliğin, geleceksizliğin faturası göçmenlere çıkartılmak isteniyor" dedi. Poyraz, "Ayrımcılığa karşı eşitlik, savaşa karşı barış, ırkçılığa karşı kardeşlik sloganıyla örgütlediğimiz mitingde; pandemide emekçiler üzerine yıkılan ekonomik faturanın kayıplarının karşılanması, başta Kürt halkı olmak üzere tüm kesimlere yönelik ırkçı ve kışkırtıcı politikalara son verilip savaş politikalarından vazgeçilmesi, tüm göçmenlere statü ve insanca yaşanabilecek koşulların sağlanması gibi talepler ön plana çıkacak" dedi.

MİTİNGİN PROGRAMI

Bakırköy’de 5 Eylül’de yapılacak mitinge HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik konuşmacı olarak katılacak. Ayrıca müzik grupları da mitinge alanında konser verecek. (Evrensel)

Öne Çıkanlar