İstanbul Maltepe'de 1 Mayıs'a binler katıldı: Birlikte değiştireceğiz

İstanbul Maltepe'de 1 Mayıs'a binler katıldı: Birlikte değiştireceğiz
İstanbul Maltepe'deki 1 Mayıs mitingi için binlerce kişi alana geldi. Haykırılan slogan ve taşınan pankartlarla, mücadele ve dayanışma çağrısı yapıldı.

Yağmur KAYA


+GERÇEK- İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs yürüyüş ve mitinglerle meydanlarda kutlandı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) çağrısıyla işçiler, emekçiler İstanbul'da 1 Mayıs için Maltepe Meydanı'nda buluştu. Özlem Gürses ve Bülent Parlak'ın sunumu ile başlayan 1 Mayıs programında Bandista grubunun ardından sahneye Ruhi Su Dostlar Korosu çıktı. Korodakiler şarkılarını söylerken ellerinde "Gezi Onurumuzdur" dövizleri tuttu. 

POLİS ARAMASINDANIN ARDINDAN ALANA GİRİLDİ

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarının Maltepe Meydanı'nda gerçekleştirilme kararı almıştı. Sabahın erken saatlerinde toplanmaya başlayan siyasi partiler, emek ve meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, kadın örgütleri, basın açıklamalarını okuyarak sömürüye, yoksulluğa, güvencesiz çalışma koşullarına karşı, savaşa karşı bir kez daha seslerini yükseltti. Binlerce kişi zılgıtlar, halaylar, sloganlarla alana ilerledi.

Kürtçe ve Türkçe 1 Mayıs Marşı'nın çalındığı alanda, "Sosyalizm de ısrar insan olmakta ısrardir", "Em li dijî şer aşitîyê diparezin", "Kadınlar savaşmak istemiyor", "Ben kadınım, Kürdüm, buradayım", "Bozuk düzenin sağlam çarkı olmaz" sloganları atıldı. Mitinge gelenler polis aramasından sonra alana girebildi.

GEZİ RUHUNDAN MESAJ VAR

1 Mayıs alanında Gezi Davası kararında 18 yıl hapse mahkum edilen Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay'ın mesajı da okundu.

Mücella Yapıcı ve Can Atalay'ın mesajlarının ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, TDB Genel Sekreteri Kadir Tümay İmre sahneye çıkarak kitleyi selamladı.

KÜRTÇE, TÜRKÇE, ARAPÇA BASIN AÇIKLAMASI

Sendika başkanı ve emek örgütü temsilcilerinin mesajlarının ardından Farplas işçisi, göçmen bir işçi ve KYK ile işinden atılan bir KYK'li kurumlar adına Kürtçe, Türkçe ve Arapça basın açıklamasını okudu. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün 1 Mayıs, İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günüdür.

1 Mayıs tüm dünyada, bu meydanda ve ülkenin her yerinde coşkuyla, umut ve heyecanla kutlanıyor. Umudumuzu, kararlılığımızı ve mücadele azmimizi Gezi davasında yeni bir AKP darbesiyle cezalar vererek bastırmak istediler. Hep birlikte daha gür haykırıyoruz, Gezi bu ülkenin yüz akıdır, direniş sembolüdür. Geleceğimize sahip çıkma iradesidir. Bu karanlık gidecek, Gezi kalacak. Gezi’yi dün savunduk, bugün savunuyoruz, yarın da savunacağız. AKP ve yargısı emekçilerin ve halklarımızın özgürlük mücadelesine engel olamayacak. Gezi her yerde, Gezi burada, Gezi bizleriz, Gezi milyonlardır. Gezi ruhunu hapsedemeyecekler! Ne Taksim yasağı, ne Gezi davasında verilen cezalar gidişlerini engellemeye yetmeyecek, gidecekler. 

Yıllardır emeğimizle, alın terimizle insanca çalışma, insanca yaşama mücadelesi veriyoruz. Ancak durumumuz her gün biraz daha kötüleşiyor. Ekmeğimiz her geçen gün küçülüyor.

Sömürünün çarkları milyonlarca işçinin, emekçinin canıyla, kanıyla döndürülmeye çalışılıyor. Güvenceli-kadrolu çalışma hakkımız yok sayılıyor,  güvencesiz istihdama mahkûm olmamız bekleniyor.

Anayasa ile güvence altına alınan çalışma hakkımız ortadan kaldırılıyor, KHK’lar ve geçici 35. Madde eliyle on binlerce kamu emekçisi hukuksuzca ihraç ediliyor. Sendikalı oldukları için binlerce işçi işten çıkarılıyor.

Bu düzen yaşamı ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüşmüştür. Gölgesini satamayacağı ağacı kesen kapitalist barbarlığın yarattığı yıkımın faturasını milyonlarca insan canlarıyla, doğa ise geri dönüşü olmayan tahribatlarla ödüyor.  Nükleer, termik, jeotermik santraller, siyanürlü maden aramaları, atmosfere, toprağa salınan zehirli gazlar, zehirli atıklar ekolojik krizi derinleştiriyor, yeni pandemilere yol açıyor. Emperyalist savaşlar her geçen gün daha geniş coğrafyalara yayılıyor, savaşın alevleri işçi ve emekçileri yakıyor. Milyonlarca insan yerinden yurdundan olup göç etmek zorunda kalıyor, şehirler yakılıp yıkılıyor."

 Konuşmaların ardından miting Kardeş Türküler'in sahne almasıyla son buldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar