İstanbul'da Rusya karşıtı gösteriler sürüyor

İstanbul'da Rusya karşıtı gösteriler sürüyor
İstanbul'da bulunan Ukraynalılar ve Kırım Tatarları, Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu önünde protesto gösterine devam ediyor.

Fotoğraf: VoA Türkçe/Hilmi Hacaloğlu

İstanbul'da bulunan Ukraynalılar, Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu önünde protesto gösterinin ikinci gününde de devam ediyor. Protestolara destek veren Kırım tatarları da bugün Ukraynalıların yanında yer aldı. İstiklal Caddesi'ndeki Rus Federasyonu Başkonsolosluğu önünde yapılan eylemin çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.

Kalabalık sık sık "Boğaz'ı kapa" sılaganları atarak Türkiye hükümetinnden, Montrö Sözleşmesi kapsamında Rus savaş gemilerinin Karadeniz’e geçişini engellemesini talep ediyor.

VoA Türkçe'den Hilmi Hacaloğlu ve Umut Çolak'ın haberine göre; Protestolara katılan 10 yılı aşkın süredir İstanbul’da yaşayan ressam Tetyana Müsevitoğlu, , ‘‘Bizim beklentimiz dünyanın Putin’i durdurmasıdır. Ukrayna’dan sonra sırada hangi ülke olacak belli değil. Biz barış istiyoruz, biz Putin’in gitmesini istiyoruz. Rusya da istiyor Putin’in gitmesini. Bu lider gitmelidir. Nazist ve faşist sadece kötü şeyler yapıyor dünyaya. Ukrayna kazanacak ve biz dayanacağız ben güveniyorum. Türkiye’den Rus konsolosluğunu dışarı çıkartmasını bekliyoruz. Bütün ilişkiyi kesmesini bekliyoruz. Savaş her eve gelebilir kardeşler. Siz bizim kardeşsiniz. Şimdi Ukrayna yanıyor, yarın Türkiye olabilir. Bu tepki şimdi vermelidir. Bütün dünya sekiz senedir bunu seyrediyor. Hiç tepki yok. Savaş devam ediyor. Bunu bitirmeliyiz’’ dedi.

Almanya’da öğrenci olan ancak tatil için İstanbul’da olan Evgenia Ovcharenko ise şöyle konuştu:

‘‘Ben savaşa karşıyım. Fakat Rusya'nın Ukrayna’yı işgali açık bir savaş. Benim değil ama arkadaşlarımın yakınlarından ölenler oldu. Onlar Ukrayna’nın bu savaşa zorlandığını düşünüyor. Biz Rusya’ya yönelik yaptırımların arttırılması gerektiğini düşünüyoruz. Silahla durdurmuyorlarsa ağır ekonomik yaptırımlarla durdurmalılar. Bizim özgürlüğümüz gidiyor, demokrasimiz yok oluyor, ülkemiz işgal ediliyor. Buna sessiz kalınmamalı.’’

İstanbul Kırım Türkleri Dernek Başkanı Celal İçten de Rusya’nın 2008 yılında Gürcistan 2014 yılında Kırım’da sergilediği tavrı şimdi Ukrayna’nın bütünü için sergilediğini savundu. İçten, ‘‘Putin, topraklarını genişletme çabası içinde. SSCB dağıldıktan sonra geçen 30 senede Putin bütün dünyaya gözdağı vermeye başladı. Tatar topraklarından elde ettiği enerji geliri ile dünyaya kafa tutuyor. Ukrayna işgali ve Kazakistan’daki olaylar Türkiye’nin güvenliğini de tehlikeye soktu. Neden? SSCB zamanında Kırım topraklarında füze üsleri vardı, SSCB parçalanınca orası Ukrayna toprakları olunca füze üsleri ortadan kalktı. Ve şimdi bu füze üsleri 2014’ten sonra hayata geçti. Karadeniz’de Türkiye’nin güvenliği tehlikeye düştü. Bu Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı tehdit. Bu adamı durdurmak lazım. Ukrayna ile durmayacak, basın açıklamasında Polonya ve Bulgaristan’daki NATO üslerinin kapatılması yönüne bir beyanı var’’ dedi.

İsmail Gaspıralı Kırım Dernek Başkanı Hakkı Karataş ise Rusya’nın kendilerinden çaldığı Kırım’dan sonra şimdi de Ukrayna’nın bütününü ele geçirmek istediğini ifade etti.

Karataş, ‘‘2014’te sözde referandum ile Kırım işgal etti. Putin. Biz o referandumu Kırım Türkleri olarak geçersiz sayıyoruz. Şu anda Ukryana’ya bir saldırgan politikası var. Stalin neyse Putin de o. Eski Stalin’in zihniyetini taşıyor. Bizler eski topraklarımıza dönmek istiyoruz. Bizim Ukrayna ile tarihi bağlarımız var. Kırım’da 100’den fazla siyasi tutsak var. Bunlar zor şartlar altında cezaevindeler. Biz bu işgali reddediyoruz. Ne Ukrayna’nın ne de Kırım’ın işgalini kabul ediyoruz. Dünyanın sessiz kalmasını soru işareti ile karşılıyoruz’’ dedi.

Kırım Tatarları, Pazar günü İstanbul Beyazıt Meydanı’nda büyük bir protesto gösteri düzenleyeceklerini açıkladı.

Öne Çıkanlar