İstanbul'daki hortumların sebebi 'dengesiz ısınma'

İstanbul'daki hortumların sebebi 'dengesiz ısınma'
İstanbul'da önceki gün hortum görülmüştü. Prof. Dr. Hüseyin Toros'a göre hortumun nedeni havadaki dengesiz ısınma.

Sultangazi ve Ümraniye'de önceki gün kısa süreli hortum paniği yaşanmıştı. Bir süre görüldükten sonra kaybolan hortum, cep telefonları ve güvenlik kamerasına yansımıştı.

Hortumun sebebine ilişkin konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros şunları söyledi:

"Bahar aylarında havalarda ısınma hızla artıyor. Hava hem yukarı doğru hızla yükseliyor hem de hortum meydana geliyor. Hortumların kuvveti, şiddeti o andaki enerjiye bağlı. O bölgede çok fazla enerji birikmesi varsa çok hızlı hava hareketliliği varsa hortum daha uzun süre ve daha kuvvetli olabiliyor. Enerji kütlesi küçükse o zaman daha az ve daha kısa süreli olabiliyor." 

'DAHA ÖNCE CAN KAYIPLARI YAŞANMIŞTI'

Prof. Dr. Toros, hortumun daha önceki yıllarda ölümlere de sebep olduğunu belirterek, "Türkiye'de daha önceki yıllarda hortum nedeniyle can kayıpları oldu. Hortumun olduğu noktada bir canlı varsa, etrafta da kesici bir şey varsa bu çizimler de savrulduğu için bunların isabet etmesi durumunda yaralama oluyor. Ülkemizde daha çok hortum olan bölgedeki uçmaya meyilli cisimlerin hızla hareketlenerek bulunduğu bölgedeki kişilere veya canlılara zarar vermesi şeklinde görebiliriz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar