İstanbul'daki 'Demokrasi Nöbeti'ne polis saldırdı

İstanbul'daki 'Demokrasi Nöbeti'ne polis saldırdı
Esenyurt'ta kayyım atamalarına karşı 'Demokrasi Nöbeti'ne gaz ve plastik mermilerle müdahale eden polis milletvekillerini darp etti, 10 kişiyi gözaltına aldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından seçilmiş Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları'nın yerine kayyım atanmasının 42'nci gününde HDP öncülüğünde başlayan 'Demokrasi Nöbeti', Esenyurt’un Cumhuriyet Kent Meydanı’nda yapıldı. 

HDP ve CHP milletvekilleri, DİSK, KESK, TTB, TMMOB, ÖDP, EMEP, TİP ve Halkevleri'in İstanbul Esenyurt'ta yapmak istediği eyleme de, polis eylemin yapılacağı yeri abluka altına aldı.

Eyleme HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek, HDP’li vekiller Saruhan Oluç, Murat Çepni, Kemal Bülbül, Ömer Öcalan ve Nejdet İpekyüz, CHP’li vekil Ali Şeker eyleme katılanlar arasındaydı.

Kent Meydanı bekçi ve polislerce ablukaya alınırken, meydana giriş-çıkışlar da halka kapatıldı.

 

 

 

Polis müdahalesi ve milletvekillerinin eylemin yapılacağı alandaki görüşmeleri devam ederken, ara sokaklarda gözaltılar olduğu bilgisine ulaşıldı. Yapılan görüşmelerin ardından, meydana sadece milletvekillerinin girebildiği öğrenildi. Öte yandan ara sokaklarda polisin müdahalesi devam ederken, eyleme katılmak isteyen yurttaşların şiddete karşı sloganlarla karşılık verdiği görüldü.

 

Polis müdahalesini protesto eden vekiller ile polis arasında tartışma yasandı. Bu tartışmalarıın birinde HDP Milletvekili Kemal Bülbül fenalaşarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. 

Biraaya gelmek isteyen protestoculara polis tarafından plastik mermi ve gaz bombalarıyla müdahale edildi.

Polis saldırısında çok sayıda kişi yaralanırken, kalabalık yeniden bir araya gelip ıslık ve zılgıtlarla yürüyüş düzenledi. Yürüyüş boyunca, 'Hak hukuk adalet HDP ile gelecek', 'HDP halktır halk burada', 'Direne Direne kazanacağız' sloganları atıldı.

eyleme plastik mermi ve biber gazi ile müdahale eden polis en az 10 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltılar sırasında yaşanan polis şiddeti telefon kameralarına yansıdı.

 

 

HDP: HİÇBİR ZORBA YÖNTEM BİZLERİ YOLUMUZDAN ALIKOYAMAZ

Saldırının ardından HDP İstanbul Basın Bürosu sosyal medyada paylaştığı açıklamada yaşanan saldırıyı anlattı:

"Bu gün 17.00-19.00 saatleri arasında Esenyurt Meydanı'nda Milletvekillerimiz Saruhan Oluç, Kemal Bülbül, Ömer Öcalan, Necdet İpekyüz, Züleyha Gülüm, Murat Çepni, CHP milletvekili Ali Şeker ve çok sayıda siyasi parti, kurum temsilcisi, kayyımlara karşı yapmak istedikleri oturma eylemi esnasında joplu ve plastik mermili saldırıya uğradı. Bu saldırı karşısında sloganlarla polise tepki gösteren kitleye polis aynı yöntemlerle saldırdı. Kayyımlar eliyle halkımıza dayatılan irade gasplarına karşı sessiz kalmayacağımızın bilinmesini isteriz. Zorba ve yok sayan bir zihniyetin ürünü olan kayyımlar gidecek. Bu ülkenin asıl öğeleri olan halklarımız hukuktan yana tavrını sergilemeye devam edecek. Hiçbir zorba yöntem bizleri yolumuzdan alıkoyamaz. Bu temelde demokratik eylemlerimiz devam edecektir."

Öne Çıkanlar