İstanbul’daki taksi sorunu dünya basınında: Bu endüstrinin korkutucu bir itibarı var

İstanbul’daki taksi sorunu dünya basınında: Bu endüstrinin korkutucu bir itibarı var
'Eğer müşteriler taksi bulabilecek kadar şanslıysa onlar bile onları bekleyen başka zorluklar olabilir. Cinsel taciz, ırkçılık, fazla ücretlendirme, kabalık...'

İngiltere’nin köklü gazetelerinden The Guardian, "İstanbul'un taksi kartellerinin karanlık dünyası içinde" başlıklı özel haberinde, İstanbul'da son günlerde gündemde olan taksi krizini ele aldı. Bethan McKernan imzası taşıyan haberde, "İstanbul'da güçlü taksi plakası sahipleri ile şehir otoriteleri arasında bölge savaşları başladı" ifadeleri yer aldı.

ŞOFÖRLERİN ARAÇ SAHİBİ OLAMADIĞI TEK METROPOL

Haberinde, İstanbul’da taksi şoförü olmanın zorluklarından söz edilirken, diğer metropollerden farklı olarak sürücülerin kendi arabalarının sahibi olmamasına dikkat çekiliyor.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1990’lı yıllarda İstanbul belediye başkanlığı yaptığı dönemde şehrin yaklaşık 8 milyon kişiye ev sahipliği yaptığı; ancak o zamandan beri nüfusun ikiye katlanmasına rağmen taksi sayısının değişmemesine vurgu yapılıyor. Bu durumdan dolayı oluşan talebin ise zengin plaka sahipleri için yeni bir kartel oluşturduğu vurgulanıyor.

PLAKA SAHİPLİĞİ-AKP İLİŞKİSİ

Haberde, "Bu endüstrinin korkutucu bir itibarı var. Çok sayıda plaka sahibinin kimliği bile bilinmiyor. Arada hep aracılar var. AKP’ye bağlı üye ve yakın sendikaların ulaşım koordinasyon merkezi ve Ulaştırma Bakanlığı üzerinde güçlü bir etkisi var" ifadeleri yer alırken Türkiye’deki Uber faaliyetlerine dikkat çekilerek, firmanın 2014 yılında İstanbul piyasasına girmeye çalıştığı ancak sendikanın lobi çalışmaları sonucu engellendiği hatırlatıldı.

Haberde, İstanbul’da sarı taksilerin yanı sıra korsan taksiciliğin de yaygın olduğu vurgulanırken, bu iki grup arasında çıkan "ölümlü kavgalara" atıfta bulunuldu.

'TAKSİ BULSANIZ BİLE 'CİNSEL TACİZ, IRKÇILIK, FAZLA ÜCRETLENDİRME'YLE KARŞILAŞABİLİRSİNİZ'

Haberde, İstanbul’daki durum ile ilgili "Eğer müşteriler taksi bulabilecek kadar şanslıysa onlar bile onları bekleyen başka zorluklar olabilir. Cinsel taciz, ırkçılık, fazla ücretlendirme, kabalık, güvensiz araç kullanma gibi sorunlar hâlâ gündemde…" ifadelerine yer verilirken İstanbul Belediyesi’nin bu yıl taksi sürücülerinin davranışlarıyla ilgili 43 bin şikayet aldığı bilgisi paylaşıldı.

Konuyla ilgili görüşülen İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan ise "Taksi endüstrisinin özelleştirilmesini sonlandırmak ve Berlin'de New York'ta ve Dubai'de olduğu gibi belediyenin yürütmesini sağlamak istiyoruz. Bu sistem sadece Türkiye’de var " dedi. Cihan, "İstanbul’da emiryolu ağını genişletmek için çalışıyoruz; insanların taksilerin yanı sıra toplu taşıma araçlarına da daha fazla güvenebileceği bir ortam istiyoruz. Ancak yeterli sayıda taksiye sahip olmadığımız da bir gerçek. Yaptığımız araştırmalar 6 bin yeni taksi almamıza işaret ediyor ancak hükümet bu durumu reddediyor" dedi.

TAKSİ ŞOFÖRÜ: TAM BİR MAFYA BUNLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul'a ek taksi tekliflerinin arka arkaya reddedildiği hatırlatılan haberde AKP yönetiminin İmamoğlu’nun karşısına birçok sorun çıkardığı ve zıt düştükleri birçok konu olduğu bilgisi paylaşıldı.

Bazı sürücüler için, sorumlu kim olursa olsun çalışma koşullarının iyileşmeyeceğine dair endişeleri olduğu da haberde dile getirildi.

Serdar isimli bir taksi şoförü gazeteye yaptığı açıklamada, "Bu arabayı beş yıldır kullanıyorum ve sahibiyle hiç tanışmadım. Sadece merkeze günlük kiramı ödüyorum. Tam bir mafya bunlar... Sosyal güvencemiz yok. Çok az kazanmaya okeysen, herkesin yapabileceği bir iş. Adli kontrol yapmıyorlar. Hiç hoş bir iş değil" dedi.

Haberde, İmamoğlu yönetimin "plakaların taksi şoförlerinin kendilerine ait olması gerekiyor" konusundaki ısrarı da yer aldı.

Öne Çıkanlar