İstanbul Havalimanı için Trakya ormanları yok ediliyor

İstanbul Havalimanı için Trakya ormanları yok ediliyor
Bölgede yer alan 15 RES'e ilave olarak 11 yeni santral yapılması planlanıyor.

Kuzey Ormanları’nın devamı olan Tekirdağ'ın Saray ilçesinde bulunan ormanlık alanlar maden ve rnerji şirketleri tarafından yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya.

Kuzey Ormanları'nın bu bölümü İstanbul Havalimanı'nın yapımı esnasında da malzeme temini için kullanılmıştı. ormanlar şimdi de Rüzgâr Enerji Santralleriyle (RES) ile karşı karşıya.

Hali hazırda Güngörmez Mahallesi’nde ormanlık alanda bulunan 15 Rüzgâr Enerji Santraline (RES), ek olarak 11 RES daha yapılmak isteniliyor.

Konu yöre halkı tarafından yargıya taşınırken sivil sayfalar'dan Seda Karatabanoğlu'nun haberine göre 23 Haziran’da projenin Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde yapılması gereken, halkın katılım toplantısına Saraylı hiçbir yurttaşın katılmaması üzerine, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlileri ve Beşiktepe Üretim A.Ş yetkilileri, toplantının yapılamadığını tutanak altına alarak Saray’dan ayrıldı.

Saray halkı mantar toplayıcılığı, manda yetiştiriciliği ve arıcılık gibi geçim kaynaklarının RES nedeniyle elllerinden alınacak olmasına tepki gösteriyor.

Halkın onayı olmadığını ifade etmek için toplantıya katılmayan Saraylılar, yaptıkları basın açıklamasında, RES’ler nedeniyle ormanların talan edilmesine, temel geçim kaynakları olan mantar toplayıcılığı, manda yetiştiriciliği ve arıcılık gibi geçim kaynaklarının ellerinden alınmasına tepki gösterdi.

'RES'İN BULUNDUĞU ALANLARA MANTAR TOPLAYICILARI GİREMİYOR'

Saray Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Demet Karpat, "Tribünlerin hepsi ormanlık alana yapılmak isteniyor. Sit alanlarına ve yerleşim yerlerine çok yakın. En az 11 hektarlık ormanlık alan yok edilecek. Tahribat sadece tribün alanlarıyla sınırlı değil. Üretilen enerjinin aktarılması için nakil hatlarına ihtiyaç duyuluyor. Burada üretilen enerjinin, komşu ilçeler Çerkezköy, Kıyıköy, 3. Havalimanı (İstanbul Havalimanı) ve 3. Köprü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) hatlarında yer alan şebekelere iletilmesi gerekiyor" dedi.

5 yıl önce yapılan 15 tribünün köy halkının yaşam kalitesi ve geçim kaynaklarını olumsuz etkilediğini belirten Karpat, "Rüzgâr tribünlerinin etrafına dikenli teller çekildi. Halk, temel geçim kaynaklarından biri olan mantar toplayıcılığı için bu bölgelere giremiyor. Girdiğinde ise oldukça kaba bir şekilde uyarılıyor. RES tribünlerin ormanın kalbine meşe ve kayın ağaçlarının olduğu bölgeye yapılmak isteniyor. Burada yetişen ürünler zarar görüyor" diyor.

Projenin yönetmeliklere aykırı düzenlendiğini dile getiren Karpat, yerleşim alanın 2 bin 500 metre uzaklıkta olması gereken tribünlerden bir tanesinin 650 uzaklıkta olacak şekilde planlandığını belirtti.

Proje öncesi izleme komitesi oluşturulması gerektiğini kaydeden Karpat, bölgenin göçmen kuşların göç yolları üzerine olduğu için daha hassas davranılması gerektiğini söyleyen Karpat: "İdare bir yıllık bir izleme süresi öneriyor. Ancak 15 tribünün yapıldığı ilk etapta da herhangi bir izleme yapılmadı. Kaldı ki projeye hayata geçtikten 5 yıl içerisinde çevredeki habitattaki değişiklikler ve yakın yerleşim yerlerinin şikayetleri izlenmeli ve rapor edilmiş olmalıydı ancak bu yapılmadı. Konuyla ilgili Saray Doğayı Koruma Derneği olarak valiliğe bilgi edinme başvurusunda bulunacağız" ded.

'TRAKYA SERMAYE İÇİN İŞTAH AÇICI'

Sermaye sahiplerinin, Trakya’nın İstanbul’a yakın olmasını ve sahip olduğu insan gücünü kullanmak istediğini belirten Karpat, "Trakya’nın yeraltı ve yer üstü kaynakları sermaye için iştah açıcı. İstanbul’dan Trakya’ya doğru genişleyen yaşam alanları burada rant piyasası oluşturdu" ifadelerinde bulundu.

Öne Çıkanlar