İstanbul Sözleşmesi'ne firesiz 'evet' oyu veren AKP'nin o dönemki kabinesinde kimler vardı?

İstanbul Sözleşmesi'ne firesiz 'evet' oyu veren AKP'nin o dönemki kabinesinde kimler vardı?
Erdoğan, Sözleşme'yi Meclis'e sunduklarında 'Ülkemizin uluslararası saygınlığına olumlu katkıda bulunacak' diye savunmuş, Sözleşme tek bir ret oyu çıkmadan TBMM'de kabul edilmişti.

Kadına yönelik saldırılara karşı uluslararası ilk belge olan ve ilk olarak Türkiye'nin imzaladığı İstanbul Sözleşmesi, Erdoğan’ın ‘Ustalık kabinem’ dediği bakanlarının imzasıyla Meclis’e sunulmuştu. AKP’liler, sözleşmeyi, "Tarihi gurur" diye savunmuş, Meclis'teki oylamada ise firesiz ‘Evet’ oyu çıkmıştı.

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla 11 Mayıs 2011'de imzalandı. 11 Kasım 2011'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM'ye sunulup, 13 gün sonra da kanunlaştı. Türkiye, bugünlerde belgeyi kanunlaştıran hükümet partisi olan AKP'nin bu kez aksi yönde bir çabasıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmayı tartışırken, sözleşmeyi imzalayan 61. Hükümet ise, Erdoğan'ın ‘ustalık kabinesi' olarak tanımladığı isimlerden oluşuyordu. Sözleşmeyi imzalayan, savunan ve oy veren isimler, bugün iktidarın önemli koltuklarında oturuyor.

SÖZLEŞMEYİ İMZALAYAN İSİMLER KİMLERDİ?

Peki Sözleşme’ye tek bir itirazın çıkmadığı o dönemli AKP hükümeti kabinesindeki isimler kimlerdi?

6 Temmuz 2011'de kurulan "Ustalık Kabinesi"nin onay verdiği sözleşmeye imza atan bakanlardan Emrullah İşler TBMM Milli Eğitim, Bekir Bozda Anayasa, İsmet Yılmaz da Milli Savunma Komisyonu Başkanı oldu. Cevdet Yılmaz, Nurettin Canikli ve Hayati Yazıcı, halen AKP Genel Başkan Yardımcısı…

Sözleşmeyi, TBMM Dışişleri ve Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda onaylayan isimlerden Mehmet Muş AKP Grup Başkanvekili. Volkan Bozkır ise BM Genel Kurul Başkanı.

ERDOĞAN ‘ÜLKEMİZİN SAYGINLIĞINA KATKISI OLACAK’ DEMİŞTİ

Binali Yıldırım da AKP'nin etkin isimlerinden. Dönemin Aile Bakanı, bugünün Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin sözleşmeyi TBMM'de savundu. Erdoğan tasarının gerekçesinde "Sözleşmeye taraf olunması, ülkemizin gelişen uluslararası saygınlığına olumlu katkıda bulunacaktır" dedi. Genel Kurul'da konuşan Canikli ise "Türkiye bunu yasalaştıran ilk ülke olacak. Bu gurur gerçekten çok tarihi" açıklaması yaptı.

TEK RET OYU ÇIKMAMIŞTI

Komisyonda ve Genel Kurul'da, İstanbul Sözleşmesi'ne AKP'den ret oyu veren hiçbir milletvekili de olmamıştı. Böylece Sözleşme, Meclis’ten tek bir ret oyu bile çıkmadan bütün partilerin desteği ve 246 oyla geçip 1 Ağustos 2014'de yürürlüğe girdi. (Sözcü)

Öne Çıkanlar