İstanbul Sözleşmesi’nin 1 Temmuz günü fesih kararı kesinleşecek: Kadınlar itaatsizliği örgütlemeye geliyor

İstanbul Sözleşmesi’nin 1 Temmuz günü fesih kararı kesinleşecek: Kadınlar itaatsizliği örgütlemeye geliyor
İstanbul Sözleşmesi’nin 1 Temmuz günü kesinleşecek olan fesih kararının geri çekilmesi için mücadeleyi büyüteceklerini söyleyen kadınlar, ‘Büyük bir itaatsizliği örgütlemeye geliyoruz’ dedi.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK- İstanbul Sözleşmesi Ankara Kadın Grubu, İstanbul Sözleşmesi’nin 1 Temmuz tarihinde kesinleşecek fesih kararının geri çekilmesine ilişkin Mor Mekan’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar adına konuşan Melek Aşır, İstanbul Sözleşmesi’nin iktidar tarafından bir gece yarısı yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle feshedildiğini belirterek, kararın ardından kadınların iktidara yönelik tepkilerini göstermeye devam ettiklerini söyledi. 

DURUŞMAYA KATILIM ÇAĞRISI

Aşır, 5 Ağustos 2020 tarihinde Ankara Kolej Meydanı’nda "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" sözüyle toplandıklarını hatırlatarak, "Yaşam haklarını savunmak için sokakları dolduran kadınlar olarak devlet şiddetine maruz kaldık; 33 kadın gözaltına alındı. Eyleme katılan arkadaşlarımız hakkında ‘2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanununa muhalefet’ suçlamasıyla açılan davada 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezaları talep edildi" dedi.  Aşır, kadınların yargılanacağı 7 Haziran Pazartesi günü 09.30’da görülecek ilk duruşmaya kadınlara katılım çağrısında bulundu. 

‘İTAATSİZLİĞİ ÖRGÜTLEMEYE GELİYORUZ’ 

İstanbul Sözleşmesi’nin 1 Temmuz günü kesinleşecek olan fesih kararının geri çekilmesi için mücadeleyi büyüteceklerini söyleyen Aşır, "Kadınlar olarak büyük bir itaatsizliği örgütlemeye geliyoruz. Bugün toksit erkekliğin vücut bulmuş halini devlet-mafya ilişkilerinde görüyoruz. Kadınlar bu dönemin faili mehilleri olarak yok edilmek isteniyor" dedi. 

‘KADIN DÜŞMANLIĞINI TEŞHİR EDİYORUZ’

"Yeldana’yı, Nadira’y, Gülistan’ı unutmayacağız" diyen Aşır, "AKP’nin kadın düşmanlığıyla inşa ettiği iktidarını daha önce olduğu gibi LasTesis’in coşkusuyla teşhir ediyoruz. Failler belli: Polis, yargı, devlet ve 12. Cumhurbaşkanı" şeklinde konuştu. Kadınlar ve LGBTİ+’lar olarak şiddeti kabul etmediklerini söyleyen Aşır, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Teşhir ettiklerimizden hesap sormaya geliyoruz.1 Temmuz’da kadınları tüm hayatı durmaya çağırıyoruz. Bulunduğumuz her yerde, evde, işte, kampüste, sokakta, meydanlarda isyanı büyüteceğiz, hayatın olağan akışını bozacağız. Kadınlar olarak aylardır sürdürdüğümüz İstanbul Sözleşmesi mücadelesine sokaklarda ses vereceğiz."

Öne Çıkanlar