İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesine karşı Ankara ayakta: Sözleşmeden vazgeçmiyoruz!

İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesine karşı Ankara ayakta: Sözleşmeden vazgeçmiyoruz!
Ankara Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen yüzlerce kadın ve LGBTİ+'lar kararı protesto etti.

Seda TAŞKIN


Artı GERÇEK- İstanbul Sözleşmesinin feshedilme kararına karşı kadın ve LGBTİ+'lar sokakları terketmiyor.

Ankara Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen yüzlerce kadın ve LGBTİ+'lar kararı protesto ediyor. "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz" pankartı açan kadınlar sık sık, "Yaşasın Kadın Dayanışması", "isyan" sloganları attı. 

'ERKEK- DEVLET DÜŞMANLIĞINI BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYUYOR'

Kadınlar yaptığı açıklamada kadınları korumayan erkek devletin kadın düşmanlığını yürüttüğünü söyledi. 'Tek adamın' aldığı kararla bir gecede sözleşmenin iptal edildiğini hatırlatılan açıklamada, "Geçtiğimiz gün, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma talebini reddetmesi ile karar kesinleşti. İstanbul Sözleşmesi yürürlükteyken kadınları korumayan, tüm kadın düşmanı politikalarıyla haklarımıza ve hayatlarımıza saldıran, kadın katillerini cezasız bırakan, taciz ve tecavüzcüleri tahrik ve iyi hal indirimleriyle ödüllendiren erkek - devlet, İstanbul Sözleşmesini feshederek kadın ve LGBTİ+ düşmanlığını bir kez daha ortaya koyuyor" denildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu ülkede kadınlar kaybediliyor, katlediliyor, hapsediliyor. Şirin Ünalların, Zaynal Abakarovların, Musa Orhanların, Tolga Ağarların kimlerden cesaret aldığını biliyoruz! Erkek-devlet ve erkek yargı şiddet faillerine cesaret veriyor. Ancak kadınlar hayatın her alanındaki cinsiyetçiliğe, baskıya, şiddete ve eşitsizliğe karşı haklarını ve hayatlarını savunmaktan vazgeçmedi, vazgeçmeyecek! İstanbul Sözleşmesi bizim!"

'FESİH KARARI YOK HÜKMÜNDEDİR' 

"Erkek-devlet tüm mekanizmalarıyla hayatlarımıza saldırsa ve İstanbul Sözleşmesini feshetse de biz kadınlar  var olduğumuz her yerde İstanbul Sözleşmesini uygulatacağız! Bu yüzden bu fesih kararı bizler için yok hükmündedir! Kadını toplumsal yaşamın dışına itmeye çalışan, evlerin içine hapsetmek isteyen zihniyete karşı bugün ülkenin her yerinde kadınlar ve lgbti+lar İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediklerini haykırmak için sokakta. Bizler bugüne kadarki tüm haklarımızı sokakta mücadele ederek kazandık ve hiçbirinden vazgeçmeye niyetimiz yok.

AKP iktidarı kendisine karşı çıkan herkesi terörize ediyor, eşit ve özgür bir yaşam için mücadele eden tüm kesimleri kriminalize etmeye çalışıyor. "

'ARKADAŞLARIMIZ SÜRGÜNLE CEZALANDIRILDI' 

"Yalnızca 2 hafta önce HDP binasına gerçekleştirilen saldırıda kaybettiğimiz Deniz Poyraz, kişisel nedenlerle değil AKP’nin her geçen gün artan kriminalize edici politikalarından alınan cesaretle katledildi. Kadın mücadelesinden tanıdığımız Deniz Poyraz isyanımızdır! Denizli’de İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları için gözaltına alınan 3 İranlı mülteci de sınır dışı edilmek istendi. Kadın mücadelesinin baskısıyla sınır dışı edilmeleri engellendi ancak 3 göçmen kadın arkadaşlarımız başka şehirlere sürgün edilerek cezalandırıldı! 

'ONLAR SUÇ İŞLİYOR' 

Kadınlar pandemi süreci de fırsat bilinerek ev içine hapsedildi, ev içi emekleri katmerlendi, kadın yoksulluğu katlandı ve kadına yönelik ev içi şiddet arttı. Yaşadığımız her türlü şiddete ve baskıya karşı sokaklara çıktığımızda ise karşımızda polis şiddetini görüyorduk. Ankara emniyeti her geçen gün biz kadınlara yönelik fiziksel şiddetini arttırıyor. Eylem alanında tacizde bulunuyor, tecavüz tehditleri savuruyor. Bizler anayasal hakkımızı kullanıyoruz, onlar suç işliyor! Ankara emniyeti Ankara sokaklarında sistematik ve yapısal bir biçimde suç işliyor!
Tüm bunlar yaşanırken erkek iktidar kadınların hayatlarına göz dikerek İstanbul Sözleşmesini feshetti. İstanbul Sözleşmesinin fesih kararı kadınların ve LGBTİ+ların yaşam hakları başta olmak üzere kazanılmış tüm haklarını yok saymak, şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama tehlikesi olan herkesi şiddetle yüz yüze bırakmak demektir! Biz kadınlar ve LGBTİ+lar bunu kabul etmiyoruz! 

'DİRENİŞLE CEVAP VERECEĞİZ' 

Yaşam haklarımız için nasıl bedeller verdiysek, İstanbul Sözleşmesinin imzalanması için nasıl bedeller verdiysek, sözleşmenin uygulanması için nasıl bedeller verdiysek, sözleşmenin yürürlükte kalması içinde bedeller ödemeye hazırız! Bizler en meşru hakkımız olan yaşam  hakkımızı savunuyoruz! Meşruluğumuzdan aldığımız güçle buradayız! Aklınızdan bile geçirmeyin demiştik, hayatlarımıza göz diken erkek devleti işte bu sokaklardan defalarca uyarmıştık! Bugün geldiğimiz noktada erkek devlet rejimi tüm mekanizmalarıylaa kadınlara topyekün savaş açmış durumda. Kadınları, çocukları, LGBTİ+ları, mültecileri toplum içerisinde güvencesiz hale getirerek mücadelemizi sindirmeye çalışan erkek devlet aklına saldırılar karşısında daha güçlü, daha öfkeli çıkacağımızı da söylemiştik! Bugün burada eskisinden çok daha güçlü, çok daha öfkeliyiz! Bugün burada mücadelemize topyekün savaş açan erkek devletin karşısına çıktık ve topyekün direnişle cevap veriyoruz! 

'VAZGEÇMİYORUZ!' 

Yaşamlarımızdan da haklarımızdan da eşit ve özgür bir yaşam kurma mücadelemizden de vazgeçmeyeceğiz vazgeçmiyoruz! Ankara sokaklarından bir kez daha haykırıyoruz: İstanbul Sözleşmesi bizim! İstanbul Sözleşmesi yaşatır!
Haklarımız bizim. Hayatımız bizim. Mücadelemiz bizim. Eşit ve özgür yaşama hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Sözleşmeyi her yerde anlatmaya devam edeceğiz. Kadınlar olarak fiili olarak uygulanmasını sağlayacağız. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Hayatı durduruyoruz!"

Kadınlar ve LGBTİ+'lar, alkışlar ve sloganlar eşliğinde eylemi sonlandırdı. 

Öne Çıkanlar