İşte 2023 hedefleri: Su kıtlığı, toplu ölümler, bölgesel çatışma

Korkum o ki, ekonomik kriz bahanesiyle rant ve talan daha da hızlanacak...

Her Perşembe, meslektaşlarım Pelin Cengiz ve Serkan Ocak’la birlikte Açık Radyo’da "Ekonomi&Ekoloji" programını hazırlayıp sunuyoruz... Genelde haftanın gündemindeki veya basında yeterince yer bulamayan çevre mücadeleleri, sorunları, uygulamaları ve ekonomik boyutunu işlemeye gayret ediyoruz.

Her hafta konu mu çıkar, hele ki Açık Radyo gibi ekoloji alanında sayısız yayın yapan bir mecrada?

Ama çıkıyor. Hatta bazen, birden fazla kritik başlık arasında seçim yapmak zorunda kalıyoruz. Gündemi af, ekonomik kriz, yerel seçimler, Suriye’deki gelişmeler gibi "ağır siyasi" konular kaplarken çevreye dair hayati meseleler, bazen hiç konuşulmuyor, işlenmiyor. Oysa vahşi neo liberalizm, cehalet ve kanun/kural tanımazlıkla birleşince çevreye dair sorunlar, herkesin yaşamını, geleceğini tehdit ediyor.

Nasıl mı? Sadece son bir haftada yaşananları sıralayalım...

Burdur Gölü’nün su seviyesi, geri döndürülemez seviyeye düştü. Bilim insanları yıllardır Burdur’u ve tüm çevresini derinden etkileyecek kuraklığa karşı uyarıyordu... Alınabilecek önlemler vardı ama koca göl, göz göre göre ölüme terk edildi.

HEVSEL’E DOZER, CUDİ’DE YANGIN VE ‘YENİ’ SUR!

2015 operasyonlarında yakılıp yıkılırken "kentsel dönüşüm" alanı ilan edilen Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yapılan konutların ilk fotoğrafları, Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından gururla yayınlandı. İmar planına aykırı olarak iki kata çıkmış binalar, Sur’un tarihini, kültürünü, acılarını gömerken zenginler için steril bir bölge yarattı.

Dünya Kültürel Miras listesindeki Diyarbakır Hevsel Bahçeleri’ne yine dozerler girmiş... 

Sinop Nükleer santralının çevre düzeni planlarında yer almadığı gerekçesiyle açılan davanın duruşması, Samsun’nda yapıldı.

Doğu Karadeniz’de birkaç yıl önce şanlı bir direnişe sahne olan Yeşil Yol projesi, yargı süreci devam ettiği halde. Dozerler, Kaçkarlar’ın zirvesinde çalışıyor... 

Cudi Dağı’nda bölge bölge yangınlar sürüyor... 

Ege bölgesinde madenlere direniş ve hukuki mücadele hiç bitmiyor. Son olarak Aydın köylüleri 120 jeotermal kuyu ve santraline karşı nöbet tutmaya başladı.

Gördüğünüz gibi yaz yaz bitmiyor. Eksiği yok, fazlası var...

2023 HEDEFİ TOPTAN YIKIM, ÇATIŞMA

Türkiye Ormancılar Derneği "Dünya Çevre Sağlığı Günü" nedeniyle yayımladığı bildiride, orman alanlarının ranta açılmasının ölümcül boyutlarını ifşa etti.

Devlet büyükleri 2023’e dair ne kadar çılgın proje sunarsa sunsun, hiçbiri ormansızlaşmanın, çevre tahribatının getirdiği zararları telafi edemeyecek. Aksine, hızlandıracak. Ormancılar Derneği son derecede karanlık bir tablo çizip, ciddi uyarılarda bulunuyor:

Orman ve çevre talanı devam ederse, 2023 yılından itibaren Türkiye’de, başta büyük kentler olmak üzere, su kıtlığı baş gösterecek; hava kirliliği nedeniyle hasta, yaşlı ve çocuklarda toplu ölümler yaşanacak; doğal kaynakların paylaşımı nedeniyle çatışmalar ortaya çıkacak; psikolojik sorunlar yüzünden intiharlar yaşanacak.

Ve hiç gündemde olmayan, konuşulmayan bir başka tehlikeye dikkat çekiliyor: "Yakın gelecekte doğal kaynakların kullanım önceliği konusunda başta komşu iller olmak üzere şehirlerarası hatta bölgesel çatışmaların yaşanması kaçınılmaz."

Korkum o ki, ekonomik kriz bahanesiyle rant ve talan daha da hızlanacak... Ormancılar’ın verilere dayanarak çizdiği senaryo, yakın gelecekte hepimizin felaketi olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehveş Evin Arşivi