İşte baro teklifinin detayları: 2 bin avukatla büyükşehirlerdeki barolar bölünecek

İşte baro teklifinin detayları: 2 bin avukatla büyükşehirlerdeki barolar bölünecek
Kanuna eklenen geçici maddeye göre, tüm baroların görev süresi dolmasa da bu yılın Ekim ayında Genel Kurula gitmesi gerekiyor.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Türkiye’deki tüm baroların karşı çıktığı çoklu baro düzenlemesinin taslağına Artı Gerçek ulaştı.

Baro başkanlarının Ankara’ya yürümesine de neden olan düzenlemeye henüz son şekli verilmedi. 

AKP ve MHP’nin hazırladığı Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin taslağına göre, baroların kurulmasına dair madde değiştiriliyor.

5 BİNDEN FAZLA AVUKAT BULUNAN İLLERE ÇOKLU BARO

Mevcut düzenleye göre, bölgesi içinde en az otuz avukat bulunan her il merkezinde bir baro kurulabiliyor. Avukat sayısı otuzun altına düşen barolar ise en yakın baroya bağlanıyor ya da birleştiriliyor.

AKP ve MHP’nin hazırladığı yeni taslakta ise 30 avukat şartı yine geçerli. Bunun yanı sıra, 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek.

2 bin avukatın imzası ve bu avukatların belirlediği dört kişilik kurucular kurulunun isimlerinin yer aldığı dilekçe Türkiye Barolar Birliği'ne verilecek. Birlik, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere kurucular kurulunu görevlendirecek. Kurucular kurulu en geç altı ay içinde yeni baronun kuruluşunu tamamlayarak TBB'ye bildirecek. Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde ise Birlik, asgari avukat sayısının altı ay içinde sağlanmasını yazılı olarak ilgili baroya bildirecek. Verilen süre içinde eksiklik giderilemezse baronun tüzel kişiliğine son verilecek. Tüzel kişiliği sona eren baroya kayıtlı avukatlar ve stajyerler diğer barolara kaydolacak. Tüzel kişiliği sona eren baronun kalan malvarlığı Birlik'e geçecek.

BAROLAR NUMARALANDIRILACAK

Aynı ildeki barolar, kuruluş tarihine göre o ilin adıyla numaralandırılarak. Çoklu baro sistemi doğrultusunda Avukatlık Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, levhaya yazılma yükümlülüğü maddesine "Bir ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukat bunlardan birinin levhasına yazılır" ibaresi eklendi.

Bir avukatın ölümü, meslekten ya da işten çıkarılması ya da geçici iş yapamaz duruma gelmesi halinde avukatın kayıtlı olduğu baro başkanı işleri geçici olarak takip etmek ve yürütmek için kendi barosuna kayıtlı bir avukat görevlendirecek.

Çoklu baro sistemine göre yapılan bir diğer düzenleme avukatların birlikte çalışmasına dair madde oldu. Buna göre, avukatlar aynı ilde kurulu barolardan herhangi birine kayıtlı meslektaşlarıyla aynı büroda çalışabilecek.

Baroya ve avukatlara ayrılacak yer konusunda ise ilgili maddeye şu fıkra eklendi: "Birden fazla baronun bulunduğu illerde baro için ayrılacak yer Türkiye Barolar Birliği'ne tahsis edilir ve Birlik barolara kayıtlı avukat sayısını esas alarak bu yeri barolara tahsis eder."

Seçim dönemi bitmeden önce görevinden ayrılan baro başkanlarının yerine, kalan süreyi tamamlamak için baro yönetimi tarafından, kendi üyeleri arasından bir başkan seçilecek.

TBB GENEL KURULU NASIL YAPILACAK?

Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu mevcut düzenlemeye göre iki yılda bir Ekim ayının ilk haftası yapılıyor. Yeni taslakta "son rakamı çift olan yıllarda olmak üzere iki yılda bir Ekim ayında" şeklinde değiştirildi.

TBB Genel Kurulu delege sistemi de değiştirildi. Genel Kurul, baroların avukatlıkta en az on yıl kıdemi olan üyeleri arasından gizli oyla seçecekleri üçer delege ile kurulacak. Mevcut düzenlemede bu ikişer delege idi.

5 BİN ÜYEYE 1 DELEGE

Ayrıca yeni düzenlemeye göre, baro genel kurullarınca her beş bin üye için birer delege seçilecek. Mevcut düzenlemede avukat sayısı yüzden fazla olan barolar yüzden sonraki her 300 üye için ayrıca birer delege seçiyordu.

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULA DAVET: 10 BARO 25 BAROYA ÇIKARILDI

Türkiye Barolar Birliği'nin olağanüstü genel kurula davet edilmesi de değiştiriliyor. Mevcut düzenlemeye göre 10 baronun yönetim kurulunun yazılı istemiyle Genel Kurul olağanüstü toplantıya çağırabiliyordu. Yeni düzenlemede bu en az 25 baroya çıkarıldı ve olağanüstü toplantıda seçim yapılamayacağı hükmü getirildi.

GEÇİCİ MADDE EKLENDİ: BAROLAR EKİM AYINDA GENEL KURULA GİDECEK

Tasarıya geçici madde de eklendi. Buna göre, baroların görev süresinin dolup dolmadığına bakmaksızın baro başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri ile Türkiye Barolar Birliği delege seçimleri için 2020 yılı Ekim ayının ilk haftasında seçim yapılacak. Birlik Başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimleri ise 2020 yılı Aralık ayı içinde yapılacak.

Taslakta, staj koşulu da değiştiriliyor. Buna göre, avukatlık stajı, staj yaptığı baroya kayıtlı, en az beş yıl kıdemi olan bir avukatın yanında yapılacak.

'CÜBBE DIŞINDA KILIK KIYAFET ZORUNLULUĞU GETİRİLEMEZ'

Avukatlara Türkiye Barolar Birliği tarafından şekli belirlenen cübbeyle çıkma zorunluluğu getiriliyor. Kılık kıyafet maddesine ayrıca "Avukatlara kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez" fıkrası eklendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar