İşten atılan tekstil işçisi: Artık bütün çalışanlar aynı gemideyiz

İşten atılan tekstil işçisi: Artık bütün çalışanlar aynı gemideyiz
Koronavirüs nedeniyle önce ücretsiz izine ardından da işten çıkarılan tekstil işçisi Bilal Çelebi, 2 çocuğu ve eşiyle devletten çözüm bekliyor.

Emre ÜNSALLI


ARTI GERÇEK - Koronavirüs (Covid-19) salgını yayılmaya, yayıldıkça da can almaya, siyasi iktidar da halkını güvence altına almak yerine koronavirüsle mücadelede yalnız bırakmaya devam ediyor.

'Evde kal' uyarını bir kampanyaya dönüştürüp tüm ülkeynin evde kalmasını isteyen hükümet, çalışmak zorunda bırakılan emekçileri patronun insafına ve açlığa terk ediyor.

İşverenin ilk önce ücretsiz izine ayırıp ardından telefon mesajıyla işten çıkardığı binlerce emekçi kendi kaderleri yerine patronların ve siyasi iktidarın belirlediği kadere mahkum ediliyor.

İLK ÖNCE ÜCRETSİZ İZNE ARDINDAN DA İŞTEN ÇIKARILDI

Patronların ve hükümetin koronavirüs salgınını fırsata çevirme tutumundan etkilenenlerden biri de İstanbul Avcılar'daki Gözde Moda Emprime adlı tekstil firması çalışanları. Koronavirüs salgını nedeniyle üretimini durduran firma çalışanlarını ilk önce ücretsiz izne, ardından da telefonlarına gönderdiği bir mesajla işten çıkardı.

Yaklaşık 40 kişinin çalıştığı Gözde Moda'nın salgın nedeniyle çalışanlarına ücretli izin belgesi imzalatarak eve gönderdiğini söyleyen Bilal Çelebi, ücretsiz izine ayrılan çalışanlardan bazılarının ertesi gün SGK'dan gelen mesajla işten çıkarıldıklarını öğrendini ifade etti. İşten çıkarılarak güvencesiz bir hayata itilen işçilerden Bilal Çelebi, yaşanan süreci Artı Geçek'e anlattı.

İŞ VEREN İŞSİZLİK MAAŞI ALMASINI ÖNLEDİ

"Bundan iki sene önce gözde moda emprime baskıda çalışıyordum. Maaşlar geç veriliyordu, her ay 87 TL emeklili parası kesiliyordu ama patron o parayı devlete vermiyordu. 9 aylık param kalmasına rağmen ayrılıp başka işte çalışmaya başladım. Orada ücretimizi veremedi ve hacizden dolayı kapandı."

Çalıştığı hiç bir işten maaşını doğru düzgün alamayan Bilal Çelebi eski işyerinden gelen teklifi kabul edip geri dönmüş ve fakat yine durumda hiç bir değişiklik olmamış. Patronun maaş vermeme, geç verme gibi uygulamalarına göğüs gererek çalışmayı sürdüren Bilal Çelebi, korona salgınıyla birlikte diğer çalışanlarla birlikte ücretsiz izine.çıkarıldı. Ücretsiz izine çıkarıldıklarını düşünen Bilal Çelebi, 14gün sonra SGK'dan gelen bir mesajla işten çıkarıldığını öğrendi:

"Patronu aradım telefonlarıma cevap vermedi. 1 Ay daha çalıştırsaydı işsizlik maaşı almaya hak kazanacaktım. Ben yine de İŞKUR'a gittim ama kapısı kapalıydı. Her gelen kapıdan dönüyordu. Kapıya e-devletten islemyapilacağı notu asmışlar. Sonra SGK'ya gitim, 'denetim' diye bir birim varmış oraya gitim ancak gorevli arkadaş 'birşey yapamayız' dedi. 'Senin işyerin 2 ay deneme suresi var  ona sığınarak seni atmış. Bir ay daha SGK'nı yatırsalardı işsizlik maaşı alabilirdin' dedi. Böylece o kapı da kapandı yüzüme."

TÜM BAŞVURULARI SONUÇSUZ KALDI

2 çocuğu ve eşiyle birlikte İstanbul Beylikdüzü'nde yaşayan Bilal Çelebi'nin sosyal yardım talepleri de geri çevrilmiş:

"1000 TL yarım verileceğini duyduğumda Sosyal Yardım Vakfı'na gititim ancak oradaki görevli o yardımın yaşlı ve kimsesi olmayan yardıma muhtaç kişiler için olduğunu söyledi. Ama 'erzak isterseniz kaydınızı alalım' dedi. Bir umut bekliyoruz."

'ESKİDEN SADECE BİZİM SEKTÖR BİTİKTİ ŞİMDİ TÜM SEKTÖRLER AYNI ŞARTLARI YAŞAYACAK'

Bilal Çelebi, sosyal meyadan bir cok siyasi partiye ve liderine de mesajlar göndererek durumunu anlatmış.Ancak oralardan da bir yanıt alamamış.

'Eskiden' diyor Bilal Çelebi sadece bizim sektör bitik durumdaydı. Bu salgından sonra bütün sektörler bizim yaşadığımız şartları yaşayacak. Yani artık hepimiz aynı gemideyiz."

Öne Çıkanlar