İstifa eden Kosova Cumhurbaşkanı Taçi gözaltına alındı

İstifa eden Kosova Cumhurbaşkanı Taçi gözaltına alındı
Eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, 1998 - 1999 yılları arasındaki çatışmalarda savaş ve insanlığa karşı suç işlemekle itham ediliyor.

Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nin hakkındaki iddianameyi kabul etmesinin ardından görevinden istifa eden Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi'nin, Hollanda'nın Lahey kentine getirilerek gözaltına alındığı açıklandı.

Kosova Özel Mahkemesi'nden yapılan açıklamaya göre, savcılık tarafından haklarında tutuklama kararı verilen Taçi ile eski Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli, eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) Yakup Krasniki ve örgütün yöneticilerinden Recep Selimi Lahey'deki gözaltı merkezine sevk edildi.

Mahkemenin 26 Ekim'de yaptığı ön oturumda, eski Kosova Cumhurbaşkanı Taçi ile Veseli, Selimi ve Krasniki hakkındaki iddianame kabul edilmişti.

İDDİANAME: İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR İŞLEDİLER

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığı için savaşan UÇK'nın lideri olan Haşim Taçi, 1998 - 1999 yılları arasındaki çatışmalarda savaş ve insanlığa karşı suç işlemekle itham ediliyor.

Bağımsızlığını 2008'de ilan eden Kosova'nın ilk cumhurbaşkanı olan Taçi ile tutuklanan UÇK yöneticileri hakında Lahey'deki mahkeme tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklarla ilgili şu suçlamalara yer verildi:

"Yasadışı veya keyfi tutuklama, zalimane muamele, işkence ve cinayet gibi savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar; işkence, cinayet, kişilerin zorla kaybedilmesi ve zulüm gibi diğer insanlık dışı eylemler en az Mart 1998'den Eylül 1999'a kadar işlendi. Suçlamaya konu olan filler, Kosova'nın çeşitli yerlerinde ve Kuzey Arnavutluk'taki Kukës ve Cahan'da işlendi."

İddianamede, suçlanan kişiler tarafından mağdur edilenler arasında, UÇK'ya ve daha sonra Kosova Geçici Hükümetine karşı olduğundan şüphelenilen Sırp, Roman ve Aşkaliler, Katolikler, Sırp yetkililerle işbirliği yaptıkları veya Sırplarla etkileşime girdikleri iddia edilen sivillerin bulunduğu kaydedildi.

Savcı, UÇK'yı desteklemeyen diğer parti üyesi Arnavutlar'ın da aralarında bulunduğu kesimlere yönelik yaygın ve sistematik bir saldırı gerçekleştirildiğini vurguladı.

İddianamede, Kosova'da işlenen suçlardan Haşim Taçi, Kadri Veseli, Recep Selimi ve Yakup Krasniki'nin bireysel olarak sorumlu oldukları belirtildi.

Haşim Taçi, Lahey'deki mahkemeye "Kosova Cumhurbaşkanı" sıfatıyla çıkmama sözü verdiğini belirterek, "Kosova Devleti'nin itibarını korumak için" görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

DURUŞMA HALKA AÇIK YAPILACAK

Haşim Taçi ve eski UÇK yöneticileri hakkındaki duruşma, önümüzdeki günlerde halka açık olarak yapılacak.

Lahey'deki özel mahkeme, Kosova'da 1998 - 2000 tarihleri arasında işlenen insanlığa karşı suçları araştırmak amacıyla 2015 yılında kuruldu.

 

Haşim Taçi'nin lideri olduğu Kosovalı Arnavutlar'ın örgütü UÇK'nın 1998 - 1999 yılları arasında Sırplar'a karşı başlattığı bağımsızlık savaşında, 10 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Savaş, NATO'nun hava saldırılarının ardından sona erdi.

Öne Çıkanlar