İstinaftan emsal karar: Mülki idare amiri yargılamaya müdahale edemez

İstinaftan emsal karar: Mülki idare amiri yargılamaya müdahale edemez
Dargeçit’te zırhlı araçla Suphiye Yakut’a çarpan polis Savaş Göktaş hakkında Kaymakamlığı’n verdiği kararı kaldıran istinaf mahkemesi, yeniden yargılama kararı verdi.

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Bahçebaşı Mahallesi'nde, 22 Nisan 2018 tarihinde zırhlı araçla çarptığı Suphiye Yakut’u (51) sakat bırakan polis Savaş Göktaş’ın yargılaması, Dargeçit Kaymakamlığı’nın soruşturmaya izin vermemesi nedeniyle durduruldu. Yakut ailesinin avukatının itirazda bulunduğu Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi Birinci İdari Dava Dairesi, emsal niteliğinde bir karar verdi. Mahkeme kararında, 4483 Sayılı Memur ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanununun, yargı makamlarının önünde engel teşkil edemeyeceğini vurguladı. Mahkeme kararına ilişkin değerlendirme yapan avukat Tahir Demir, ‘kararın benzer dosyalarda emsal nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Umuyoruz ki; mahkeme süreci de kanuni bir şekilde devam eder ve kolluk kuvvetlerine uygulanan cezasızlık politikası bu kararla son bulur’ ifadelerini kullandı.

KAYMAKAMLIĞI’N KARARI KALDIRDI

Mahkeme kararı şöyle:

"4483 Sayılı Kanunun öngördüğü usulün, şüpheli olaylarda ilgili kişilerin, cezai sorumlulukları açısından asıl değerlendirmeyi yapacak olan soruşturma ve yargılama makamlarının önüne çıkmalarına engel olacak şekilde kullanılmaması gerekmektedir" denildi. Göktaş’ın olayda asli ve tamamen kusurlu olduğunun dosyaya yansıyan evraklarla sabit olduğu belirtilen istinaf kararında, soruşturma yapılmasına yetecek bilgi ve bulgunun dosyada mevcut olduğu kaydedildi. Polis Göktaş’ın olayda cezai sorumluluğunun olup olmadığının yapılacak yargılamayla belirlenebileceğine dikkat çekilen kararda, "(…) adı geçen şahıs hakkında soruşturma izni verilmemesine dair itiraz konusu kararda hukuka uyarlık görülmemiştir" denilerek, Dargeçit Kaymakamlığı’nın soruşturma izni verilmemesi kararı kaldırıldı.

BENZER DOSYALAR İÇİN EMSAL NİTELİĞİNDE

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre mahkeme kararına ilişkin konuşan avukat Tahir Demir, mülki idare amirlerinin benzer yöndeki kararlarının tehlikeli olduğunu dile getirdiklerini ancak buna rağmen polisi koruma refleksi gösterildiğini söyledi. Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararının bu tür yargılamalarda mülki amirlerin rolünü de açık bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Demir, "Mahkeme açıkça mülki idare amirine yargılamaya müdahale edemeyeceğini söylemektedir. Bu dosya yargılaması, 3 yıldan bu yana devam eden bir yargılama. Tüm deliller toplanmış, karar aşamasına gelmiş olan bir dosyada mülki amirin müdahalesi ile durdurulmuş bir yargılama. Mahkeme de bunu tespit etmiş ve kararı kaldırmıştır. Bu anlamda kararın benzer dosyalarda emsal nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Umuyoruz ki; mahkeme süreci de kanuni bir şekilde devam eder ve kolluk kuvvetlerine uygulanan cezasızlık politikası bu kararla son bulur" dedi.

NE OLMUŞTU

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Bahçebaşı Mahallesi’nde, 22 Nisan 2018 tarihinde zırhlı aracın çarptığı Suphiye Yakut (51) sakat kaldı. Yakut’un yaralanmasına neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Savaş Göktaş hakkında "taksirle yaralama" suçundan dava açıldı. 12 duruşma görülen davada, hazırlanan bilirkişi raporunda, Göktaş’ın "tamamen kusurlu" olduğu, "dikkatsiz manevra yaptığı" belirtildi. Savcı, bilirkişi raporu kapsamında Göktaş’ın cezalandırılması yönünde mütalaa sundu. Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 12’nci duruşmasında, mahkeme heyeti değişti. Heyetin değişmesinin ardından daha önce sanık polisin cezalandırılması yönünde mütalaa sunan dosya savcısı, yeni heyetle görülen ilk duruşmada mütalaayı geri çekti ve yargılama için Dargeçit Kaymakamlığı'ndan soruşturma izni istenilmesini talep etti.Mahkemenin, 13’üncü duruşmada talebi kabul etmesi üzerine Dargeçit Kaymakamlığı, yargılama izni vermedi. Bunun üzerine karar aşamasına gelen yargılama, Dargeçit Kaymakamlığı’ndan soruşturma izni alınmadığı gerekçesiyle durduruldu. Ailenin avukatları da karara karşı Bölge Adliye Mahkemesi'ne başvurdu.

Öne Çıkanlar