İsviçre, burka ve peçe yasağı için referanduma gidecek

İsviçre, burka ve peçe yasağı için referanduma gidecek
Burka ve peçenin yasaklanıp yasaklanmayacağına ilişkin bu hafta sonu İsviçre’de halka açık alanlarda referandum düzenlenecek.

İsviçre'de halka açık alanlarda burka ve peçe yasağı uygulanıp uygulanmayacağı 7 Mart günü ülke genelinde yapılacak referandumla belirlenecek.

Al Jazeera’da yer alan habere göre; güvenlik kaygılarının olduğu ifade edilen yasağın ibadethanelerde uygulanmayacağı, herhangi bir sağlık durumu söz konusu olduğunda da yasaktan muaf olunacağı belirtildi.

Ülkede 12 yıl önce, İslamcı militanların Avrupa ve Orta Doğu’daki faaliyetlerine ilişkin artan endişeleri takiben düzenlenen halk oylamasında, yüzde 60’lık bir oyla yeni cami inşa edilmesi yasaklanmıştı. Bununla birlikte bu yeni yasağın kamuoyu tarafından onaylanması halinde İsviçre, yasağın uygulandığı ülkeler – Hollanda, Fransa, Avusturya, Belçika, Almanya ve Danimarka – arasında yer alacak.

Öte yandan yasak, ülkede St. Gallen ve Ticino kantonlarında halihazırda uygulanıyor. Öneriye şimdiye dek karşı çıkan hükümet, yasağın yayılım kazanmasının ‘kantonların egemenliğine ve turizme zarar vereceği’ ve ‘belirli kadın grupları için faydasız olacağı’ konusunda uyardı.

St.Gallen’de yasağın 2019’da yürürlüğe girmesinden bu yana hiçbir kadın, yüzünü kapattığı gerekçesiyle para cezasına çarptırılmadı. Fakat yasağın Ticino’da 2016 yılında yürürlüğe girmesinden beri en az 60 ihlal tespit edildi ancak bunlar burka giyen ya da peçe takan Müslüman kadınlar değil, maskeli sporculardı.

Öne Çıkanlar