İsviçre'de Rusya-Ukrayna savaşına dair tarafsızlık tartışması: Referanduma gidilebilir

İsviçre'de Rusya-Ukrayna savaşına dair tarafsızlık tartışması: Referanduma gidilebilir
İsviçre'nin Rusya'ya yaptırım uygulama kararından bu yana, siyasi yelpazenin merkez sağı ve aşırı sağından gelen eleştiriler artmıştı. Durumun bir referandum gerektireceği düşünülüyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte İsviçre'nin tarafsızlığı statüsü de tekrar tartışma konusu haline geldi. Rusya'ya uygulanan bazı yaptırımlara katılan İsviçre, uzun süredir devam eden tarafsızlık geleneğini bozmuş oldu. Söz konusu durum İsviçre halkı arasında da tartışılırken, meselenin bir referandum gerektireceği düşünülüyor.

Euronews’in haberine göre ülkede siyasi yelpazenin her tarafından İsviçreli milletvekilleri bu konuda referandum öneriyor. Çoğu kişi ülkenin geleceğini ciddi şekilde etkileyebilecek böyle hassas bir konuda halkın karar vermesinin daha doğru olacağını düşünüyor.

TARAFSIZLIK İLKESİ İSVİÇRE ANAYASASINDA SABİTLENMİŞ DURUMDA

Milletvekili Hans-Peter Portmann, Sonntags Zeitung gazetesine verdiği demeçte "Tarafsızlık Anayasa'da sabitlenmiş olsa da, yasalarda İsviçre'nin tarafsız bir ülke olarak nasıl davranması gerektiğine dair hükümler bulunmuyor" dedi.

Konuyla ilgili bir referandum düzenlenirse, vatandaşlar 'tarafsız olmanın' tam olarak ne anlama geldiği konusunda söz sahibi olabilir.

İsviçre'nin Rusya'ya yaptırım uygulama kararından bu yana, özellikle siyasi yelpazenin merkez sağı ve aşırı sağından gelen eleştiriler artmıştı.

Sağcı İsviçre Halk Partisi'nden (SVP) milletvekili Roger Köppel, İsviçre hükümetinin bu konuda elinin kolunun bağlandığını söyleyerek tarafsızlık ilkesini desteklemeye devam edecek güce sahip olmadığını savundu.

‘SALDIRGANI GÜÇLENDİRMEK TARAFSIZLIK DEĞİLDİR’

İsviçre Cumhurbaşkanı Ignazio Cassis ise Rusya ile ilgili adımların "benzersiz" olmasına rağmen, İsviçre'nin anayasal tarafsızlık taahhüdünden vazgeçmiş olduğu anlamına gelmediği ileri sürdü ve bunu "Saldırganın elini güçlendirmek tarafsız kalmak değildir" argümanı ile savundu. Cassis, "Bu, İsviçre'nin tarafsızlığı açısından kesinlikle hafife almadığımız tek seferlik bir adımdır" dedi.

İsviçre tarihsel olarak, örneğin NATO gibi askeri organizasyonlara mesafeli durmaya devam ediyor ancak Birleşmiş Milletler gibi oylama ve alt kurumlar yoluyla siyasi ittifakların oluşturulabildiği bir organizasyona da üye haline gelmeyi de yakın zaman önce kabul etmişti.

Öne Çıkanlar