İsviçreli vekillerden Öcalan'a uygulanan tecride ilişkin önerge

İsviçreli vekillerden Öcalan'a uygulanan tecride ilişkin önerge
'İmralı’daki tecrit sistemi ulusal ve uluslararası hukuka aykırıdır, uluslararası sözleşmelerin ihlalidir.'

İsviçre Sosyalist Parti’den federal milletvekili Fehlmann Rielle Laurence, 5 Mayıs günü PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kaldırılması için Federal Meclis'e bir önerge verdi.

"Federal Konsey Türk yetkililerle Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutuklulara yönelik uygulanan tecridin kaldırılması için görüşmeleri başlatması gerekiyor. Federal Konsey, Türkiye ile serbest ticarete ilişkin bir değişikliği öngören çalışmalar başlattı. Bu ülkeye insan haklarına saygı konusunu hatırlatmak da gerekiyor" denilen önergede davayla ilgilenen hukuk bürosunun Öcalan’ın sağlığına ilişkin açıklamalar yaptığı da hatırlatıldı.

Avukatların müvekkilleriyle 2011’den bu yana görüşemediğine de dikkat çekilen önergede şunlara yer verildi: "Avukatlar 2019 yılı Ağustos ayında bir görüşme yaptı, ancak ona ilişkin de bilgi verme yetkileri olmadı. Bu tür kararlar Abdullah Öcalan ile İmralı’da beraber tutulduğu Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın anayasal haklarının ihlal edilmesi anlamına geliyor. 4’ü de yıllardır tam tecrit altında tutuluyor.

İmralı’daki tecrit sistemi ulusal ve uluslararası hukuka aykırıdır, uluslararası sözleşmelerin ihlalidir.

Abdullah Öcalan’ın aile fertlerinin de ziyaret etme imkanı çok kısıtlı oldu."

CPT’den bir heyetin 2019 yılı Mayıs ayında İmralı Cezaevi’ni ziyaret ettiği de hatırlatılan önergede oradaki duruma ilişkin ciddi endişelerini dile getirdiği de belirtildi.

Olağanüstü Hal’in 2019 yılı Temmuz ayında kaldırılmış olmasına rağmen, avukat ve aile ziyaretlerinin engellendiğine de dikkat çekilen önergede, "CPT, ‘Güvenlik’ ve insan haklarına saygı konusunda bir dengenin sağlanması gerektiğini kaydetti. CPT aynı zamanda avukat ve aile ziyaretlerinin sağlanması için bir sistemin uygulanması konusunda da uyarı yaptı" denildi.

Önergeyi Crottaz Brigitte Dandrès, Christian de la Reusille, Denis Fridez, Pierre-Alain Friedl, Claudia Funiciello, Tamara Gysi, Barbara Locher, Benguerel Sandra, Marti Min Li Molina, Fabian Munz, Martina Pillier Carrard, Valérie Prezioso Batou Stefania, Plut Jon, Schneider Schüttel Ursula imzaladı.

Öne Çıkanlar