İtalya'da Mario Draghi hükümeti dağılmanın eşiğine geldi

İtalya'da Mario Draghi hükümeti dağılmanın eşiğine geldi
Ülkede artan enerji fiyatlarına karşı oluşturulan ekonomik yardım paketi üzerinde koalisyon ortakları arasında yaşanan anlaşmazlık Draghi hükümetini dağılmanın eşiğine getirdi.

İtalya'da Başbakan Mario Draghi liderliğindeki koalisyon hükümetinde anlaşmazlık tırmanarak devam ediyor. Koalisyon hükümetinde yer alan 5 Yıldız Hareketi (M5S) parlamentonun üst kanadı Senato'da bugün yapılacak ekonomik yardım paketi oylamasına katılmayacağını açıkladı.

Draghi hükümetini oluşturan partilerden Lig Partisi ise M5S’nin oylamaya katılmaması halinde hükümetin parlamentodaki çoğunluğu kaybetmek üzere olduğunu duyurdu.

'ÜLKE, UÇURUMUN EŞİĞİNDE'

Ukrayna savaşı nedeniyle artan enerji fiyatlarında ailelere ve işletmelere ekonomik yardım içeren paketi yetersiz bulduğunu belirten M5S lideri Giuseppe Conte, "Ülke, uçurumun eşiğinde. Biz, acil durumlar karşısında hükümete baskı yapan tek partiyiz. Farklı bir aşamaya geçmek lazım. Draghi'nin açıklamaları yeterli değil. Oylamaya katılmayacağız" açıklaması yaptı.

Koalisyonun diğer ortakları Lig Partisi lideri Matteo Salvini ile hükümette yer alan Forza Italia partisinin lideri Silvio Berlusconi arasında yapılan telefon görüşmesi sonrası merkez sağ ittifak olarak ortak hareket edecekleri belirtildi. Demokratik Parti (PD) lideri Enrico Letta ise Draghi hükümetinin bir yıl sonra sona erecek yasama dönemine kadar görevde kalması gerektiğini savundu.

DIŞİŞLERİ BAKANININDAN 'SORUMSUZLUK' TEPKİSİ

M5S’den kısa süre önce ayrılarak kendi partisini kuran ve mevcut hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Luigi Di Maio da savaşın olduğu bir dönemde hükümet krizine yol açanları, sorumsuz olmakla suçladı. 5 Yıldız Hareketi lideri Giuseppe Conte ile İtalya Başbakanı arasında Ukrayna'ya daha fazla askeri yardımlarla ilgili görüş ayrılığı yaşandığı ortaya çıkmış, Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun 5 Yıldız Hareketi'nden ayrılması da tartışmaları alevlendirmişti.

ANA MUHALEFETTEN SEÇİM ÇAĞRISI

Ana muhalefetteki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) lideri Giorgia Meloni ise hükümet krizine ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Savaş, pandemi, enflasyon, artan yoksulluk, yüksek faturalar, artan hammadde maliyetleri, enerji arzındaki riskler, gıda krizi ve bunların karşısında hareketsiz kalan, saray oyunlarıyla boğuşan 'en iyilerin hükümeti'. Derhal Seçim" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl şubat ayında hükümeti kuran Başbakan Mario Draghi, M5S'nin hükümetten çekilmesi halinde Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın kararını bekleyeceğini ifade etmişti. Draghi, 12 Temmuz'da yaptığı açıklamada, M5S'den gelen tepkilere karşı hükümetin ültimatomlarla ilerleyemeyeceğini savunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar