İtalyan Katolik Kilisesi’nin gazetesinden Ayasofya yorumu: Dinle alakası yok, milliyetçilere hediye

İtalyan Katolik Kilisesi’nin gazetesinden Ayasofya yorumu: Dinle alakası yok, milliyetçilere hediye
Avvenire gazetesi, Türkiye’de başkanlık sistemine 'desteğin bariz biçimde azalması' nedeniyle AKP’nin 'kendisini yeniden lanse etmeye ihtiyaç duyduğunu' belirtti.

Roma Katolik Kilisesi'nin İtalya'daki yönetim birimi olan İtalyan Piskoposluk Konferansı'nın gazetesi Avvenire, Ayasofya’nın statüsüyle ilgili tartışmalara bugün tam sayfa yer ayırdı.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın aktardığı habere göre, "Dinle alakası yok, desteğin düştüğü bir dönemde milliyetçilere hediye" başlıklı analizde şu ifadeler yer aldı:

"Ortadoğu’yu harap eden felaketler ve trajediler dururken bir binanın kaderi için dertlenmek tuhaf görünebilir, her ne kadar bu bina Hristiyanlar ve Müslümanlar için çok önemli olsa da. Ayasofya Doğu Hristiyan dünyası için yaklaşık 1000 yıl boyunca en önemli kilise, ardından 500 yıl boyunca sembolik bir cami ve sonrasında da bir müze oldu, şimdi neden yeniden cami olmasın ki? Bu sorunun cevabı, yapının dini amaçlı kullanımına itiraz etmekle alakalı değil, çünkü burada din, maalesef, önemli değil: Erdoğan’ın hedefleri çok daha sinik ve pervasız, hem iç politikayla hem de Türkiye’yi bölgesel düzeyde izole kılan jeopolitik rekabetlerle alakalı."

Gazete, Türkiye’de başkanlık sistemine "desteğin bariz biçimde azalması" nedeniyle AKP’nin "kendisini yeniden lanse etmeye ihtiyaç duyduğunu" belirtti ve Ayasofya hamlesiyle "milliyetçi-İslamcı bloğun duygularının harekete geçirilebileceğini" vurguladı.

Analizde, "Bu açıdan bakınca, uluslararası protestolar da işine gelir: Bu sayede Türklerin hiper-milliyetçiliğini hoşnut edecek şekilde küçümser bir tavırla, 'Türkiye hiç kimseden izin istemek zorunda değil' çıkışı yapabilir. Cumhurbaşkanı’nın ikinci hedefi de burada yatıyor: Ülkesini Avrupalı, Batılı, laik görünümlü her şeyden daha da uzaklaştırmak" denildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar