İtfaiye aracını sürdükleri için hedef gösterilen kadınlar: Politik çatışmanın kurbanı haline getirildik

İtfaiye aracını sürdükleri için hedef gösterilen kadınlar: Politik çatışmanın kurbanı haline getirildik
İtfaiye aracını sürdüğü için cinsiyetçi saldırıların hedefi olan kadınlar ‘Politik çatışmanın kurbanı haline getirildik, olay bundan ibarettir’ dedi.

Sultan Eylem KELEŞ


ARTI GERÇEK- Geçen hafta 3 kadın Toros Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi’ne gitti, eğitim merkezinde itfaiye aracı sürdüğü görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı. Görüntülerin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi, belediyeye ait sözleşmeli personel olan 3 itfaiye çalışanının işine son verdi, haklarında soruşturma başlattı. Bir çalışan da açığa alındı. Kadınlar ise hem sosyal medyada hem ulusal ve yerel basında cinsiyetçi linç saldırılarının hedefi oldu. Haklarında ‘uyuşturucu kullanıyorlar, fuhuş yapıyorlar, alkol kullanıyorlar’ gibi yalan haberler üretildi. Canlı yayın programlarında kadınlar, yüzleri gizlenmeden ‘kıyamet alametleri’ denilerek hedef gösterildi. 

Artı Gerçek’in ulaştığı kadınlar Makbule Özgün Kılıç, Saniye Kılıç, Dilay Güngör olay gününü ve sonrasında maruz kaldığı saldırıları anlattı. Kadınlar, çalışanların yakınları ve misafirlerinin ziyaretine açık olan itfaiye alanına arkadaşlarını görmeye gittiklerini, yemek yiyip kahve içtiklerini söyledi. Görüntülerdeki itfaiye süren kişinin, çocukluktan beri itfaiye şoförü olma hayali kurduğunu, orada eski tip itfaiye araçlarını görünce heyecanla binmek istediğini, itfaiyeci arkadaşlarının da bu heyecan ve istek karşısında kendisini kırmayıp çok kısa mesafe ve sürede, kontrollü bir şekilde aracı sürdürdüğünü söyledi. Bunun bir suç olduğunu bilmediklerini, kendi gizli sosyal medya hesaplarında paylaştıktan sonra bu görüntülerin gizli hesaptan çalınarak sosyal medya üzerinden paylaşıldığını aktardı.

‘HUKUKİ VE YASAL GİRİŞİMLERİ BAŞLATTIK’

Bu görüntülerin paylaşılmasından sonra cinsiyetçi saldırılara hedef olan kadınlar, politik bir çatışmanın kurbanı haline getirildiklerini söyledi:

"Kardeşimin üzerinde mini uçuk pembe tonlarında bir elbise vardı, haberlerde bu buzlanarak çıplakmış görüntüsü yaratıldı. İtfaiye aracına binerken sevinç gösterilerinde bulunuyordu, bunu ‘İtfaiyede dans ediyorlar, alkol alıyorlar, kokain kullanıyorlar, fuhuş yapıyorlar’ gibi yalan haberlerle sundular. CHP belediyesine karşı verilen politik çatışmanın kurbanı haline getirildik, olay bundan ibarettir. Bir skandal haline getirilen olayda başta cevap hakkımız olmak üzere tüm haklarımız ihlal edildi, kadın olduğumuz için cinsiyetçi saldırı ve linç kampanyasının hedefi haline getirildik. Ayrıca ulusal ve yerel medya yalan haber üreterek; konuyu kendi bilinirlikleri ve tıklanma sayılarını arttırmak amacıyla son derece kasıtlı hareket ederek kullanmışlardır. Konuya ilişkin hukuki ve yasal girişimleri başlattık."

Öne Çıkanlar