İYİ Parti: Ağbal’ın ciddi tutumunu destekliyoruz

İYİ Parti: Ağbal’ın ciddi tutumunu destekliyoruz
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, enflasyona dair açıklamaları nedeniyle iktidar yanlısı basın tarafından hedef alınan TCMB Başkanı Naci Ağbal'ı desteklediklerini söyledi.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale iş örgütlerinin ortak metinle fiyat istikrarı çağrısını ve TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın enflasyon ve faize ilişkin tutumunu desteklediklerini söyledi. Özlale, "TCMB Başkanı Sayın Naci Ağbal’ın siyasi bir çerçevede hareket etmeyen ciddi tutumunu destekliyoruz. İktidara yakın gazetelerin haksız eleştirilerine aldırmamasını da takdirle karşılıyoruz" dedi.

Düzenlediği basın toplantısında ekonomiye dair değerlendirme ve önerilerde bulunan Özlale, "İYİ Parti olarak bu hafta başında iş örgütlerinin ortak bir metinle açıkladığı fiyat istikrarı vurgusunu ve dünkü enflasyon raporu toplantısında TCMB Başkanı Sayın Naci Ağbal’ın siyasi bir çerçevede hareket etmeyen ciddi tutumunu destekliyoruz. İktidara yakın gazetelerin haksız eleştirilerine aldırmamasını da takdirle karşılıyoruz. Enflasyonun başta dar gelirli vatandaşlarımız olmak üzere ülkemizin tüm fertlerini fakirleştirdiğini görüyoruz. Bu yüzden de İYİ Parti olarak enflasyonla mücadelenin bir öncelik olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

‘BAŞKAN YARDIMCILARININ KONUMU GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

Enflasyonu düşürmenin istihdam ve üretim maliyetinin olacağını söyleyen Özlale, Merkez Bankası Başkanı Ağbal’a para politikasının yeterli olmayacağını, enflasyonun yüksek olmasının bir nedeninin de tarım politikaları olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Özlale, Ağbal’ın yardımcılarının şaibeli kararlara imza attıklarını,istifa eden eski bakan Berat Albayrak’ın isteklerini sorgulamadan yerine getiren bürokratlar olduğunu ve Türkiye’yi 100 milyar dolar zarara uğrattıklarını kaydederek, "Ortaya çıkan bu enkazın sorumluları halen Banka içindedir. Bu Başkan yardımcılarının TCMB’deki konumu mutlaka gözden geçirilmelidir" dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi görevden alma çağrısı yapan İYİ Partili Özlale, Bakan’ın gıda fiyatlarının artışı ve alım gücünün düşmüş olması karşısında suskun olduğunu belirtti.

"Dünyada polisiye tedbirlerle gıda fiyatlarını kontrol altına alabilen tek bir ülke yoktur" diyen Özlale tedbirlerin bir sonuç getirmediğini kaydederek, "Bu alanda denetleme ve düzenlemelerin daha profesyonel olarak tarım piyasaları denetleme ve düzenleme kurulları tarafından yapılması gerekmektedir" dedi.

Üretim maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Özlale, mazottaki verginin yarıya düşürülmesini, organik gübrenin elde edileceği projelere destek olunmasını, yerli tohumun desteklenmesini, tarım ıslahına hız verilmesini önerdi.

‘İNİSİYATİFİN TAMAMEN ZİNCİR MARKETLERDE KALMASI SAKINCALI’

Gıda fiyatlarının artmasının üretici ile tüketici arasındaki aracıların tekelleşmesi ve zincir marketler ile tedarikçilerinin piyasayı yönetmesinin etkisinin olduğunu vurgulayan Özlale, "İnisiyatifin tamamen zincir marketlerde kalması sakıncalıdır. Bu zincir marketlerin mutlaka denetlenip, düzenlenmesi gerekmektedir" diyerek, Ticaret Bakanlığı’nın duruma müdahil olması gerektiğini söyledi.

Öne Çıkanlar