İYİ Partili Usta: Naci Ağbal, 128 milyar doları araştırdığı için görevden alınmıştır

İYİ Partili Usta: Naci Ağbal, 128 milyar doları araştırdığı için görevden alınmıştır
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta, 'kayıp' 128 milyar doları sordu.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında görevden alınan eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın yüksek faizi düşürmemesinden ötürü değil, muhalefet partilerinin sorduğu ‘kayıp 128 milyar doların akıbetini araştırdığı için görevden alındığını öne sürdü. Usta, Şahap Kavcıoğlu Başkanlığındaki Merkez Bankası’nın faizleri aşağı çekip, enflasyonu düşürebileceği pozisyondayken bu politikayı hayata geçirmemesini eleştirdi.

"Hükümet bilinçli bir şekilde projektörleri Merkez Bankasının üzerine tutarak sanki bütün olup bitenden, ekonomideki bu kötü gidişatın temel sorumlusu Merkez Bankasıymış gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu yanlış bir algıdır" diyen İYİ Partili Usta, Naci Ağbal görevden alınmadan faizin 19 artırıldığını, kurun 7’nin altında olduğunu hatırlatarak; "Şimdi Faiz aynı kur 8,10. O zaman şunu soruyoruz, Türkiye bu işten ne kazandı? Bu Merkez Bankası Başkanı değişikliği neden yapıldı? Başkan değişikliğinin temelinde ekonomik konuların olmadığı, yüksek faizin olmadığı başka bir şey olduğu hususu ortaya çıkıyor. Bu başka şey de önceki başkan 128 Milyar dolara ne olduğu konusunu araştırmaya başladığı için görevden uzaklaştırılmıştır" şeklinde konuştu.

AKP yetkililerinin söz konusu 128 milyar dolara ilişkin bir birinden farklı açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Usta, "Bunu inkardan vazgeçtiler kasada böyle bir paranın olmadığı, rezervlerin sıfır olduğu ortaya çıktı. Şimdi bilerek işi bulandırmaya yönelik ya da kara cehalet kaynaklı bazı açıklamalar yapılıyor. 

Bizim sorumuz temelde 128 milyar dolarlık rezerv erimesi nasıl gerçekleşmiştir. Merkez Bankası’nın hangi yöntemlerle para verdiği bellidir. Bu araçların hiçbirini kullanmadan bakıyorsunuz Merkez Bankası’nın kasasındaki para azalmış" dedi.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın sosyal medyada çokça konuşulan ‘128 milyar TL’ paylaşımına atıfta bulunan Usta, "Bir Ak Parti yetkilisinden enteresan bir tweet geldi 128 milyarı hala kavrayamamış ki, onu milyar TL olarak alıyor, bu kara cehalet örneğidir. Bununla gidiyor sosyal koruma kalkanı çerçevesinde yapılan harcamaları ilişkilendiriyor. İşsizlik sigortası fonundan yapılmış harcamalarla 128 milyar doları ilişkilendiren bir beyanat geliyor" ifadelerini kullandı.

‘BU FİNANSAL BİR SKANDALDIR, FİNANSAL BİR SOYGUNDUR’

Ekonominin kırılgan hale geldiğini belirten Usta, "Bu mesele gayri hukukidir. İleri Merkez Bankalarının uygulamalarına aykırıdır, bu finansal bir skandaldır, finansal bir soygundur. Bu paranın piyasaya aktarılış tarzı hiçbir şekilde hukuki değildir. Eksilmiş fakat nasıl eksildiği konusunda hiçbir fikrimiz yok. İşin Adliyeyi veya denetim birimlerini ilgilendiren bir boyutu vardır. Konunun ikinci boyutu ekonomiyi etkilemektedir, ekonomi son derece kırılgan hale gelmiştir. Bunun topluma çok ağır bir bedeli olmuştur. Şimdi şu soruyu soruyoruz bu parayı yerine nasıl koyacaksınız? Yıllarca bu parayı biriktirme imkanınız yoktur" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası rezervlerinin pandemiden önce erimeye başladığını söyleyen Usta, 31 Mart yerel seçimlerine işaret ederek; "Şubat 2019’da 55 milyar dolar pozitifmiş net rezervler. 31 Mart 2019 seçimlerinden önce. Merkez Bankası ve Hükümet birlikte 31 Mart seçimleri öncesinde dolar kurunda herhangi bir sıçramam olmaması için kuru kontrol altında tutabilmek için Merkez Bankası rezervlerini kullanmaya başlamıştır. Haziran ayına kadar 30 milyar dolar Merkez Bankası rezervlerinde erime olmuştur. Niye Haziran ayı çünkü İstanbul seçimleri yenilendiği için seçimler uzamıştır dolayısıyla bu dönemde 30 milyar dolar rezerv erimesi olmuştur. Bunu ben gayri ahlaki buluyorum. İç siyaset malzemesi yapılmıştır Merkez Bankası kaynakları" dedi.

‘ALBAYRAK ORTALIKTAN KAYBOLMAKLA SORUMLULUKTAN KURTULAMAZ’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık dile getirdiği ‘faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ sözlerini ispatlamak için rezervlerin kullanıldığını bunun ülkenin birikimi olduğunu belirten Usta, bu durumun siyasetin sorunu olduğunu kaydederek sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Türk milletinin geçmişten beri alın teri ile birikmiş bir miktarın bu şekilde çarçur edilmesi elbette siyasetin konusudur. Doğru dürüst bir açıklama yoktur bu açıklamayı biz bekliyoruz. Canikli, devletin kayıtlarında bellidir diyor, hangi kayıtlar o kayıtları bizimle paylaşsınlar.

Konuyu bilenlerin sustuğu bir ortamı yaşıyoruz, konuyu bilmeyenlerin ortalığı bulandırdığı bir ortamı yaşıyoruz. Merkez Bankası’ndan, Hazine ve Maliye Bakanı’ndan ve Sayın Cumhurbaşkanından bu konu ile ilgili açıklama bekliyoruz. Sayın Berat Albayrak ortalıktan kaybolmakla sorumluluktan kurtulamaz. Buna ilişkin açıklamalar yapmasını kendisinden bekliyoruz."

Öne Çıkanlar