İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkarılan 16 işçi belediye önünde direnişe başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkarılan 16 işçi belediye önünde direnişe başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 16 işçi dört ay önce KHK ve Kod 29 ile işten çıkarılmıştı.

İzmir Valiliği’nin haklarında başlattığı güvenlik soruşturması gerekçesi gösterilerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki işlerine son verilen 16 işçi, belediye binası önünde eyleme başladı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştirakleri olan İZENERJİ A.Ş. ve İZELMAN A.Ş.’de çalışırken İzmir Valiliği’nin haklarında başlattığı güvenlik soruşturması sonucunda 20 Ekim 2020 tarihinde iş akitleri "ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış" olan KOD 29 gerekçesiyle feshedilen DİSK/Genel-İş Sendikası üyesi 16 işçi, belediye binası önünde direnişe başladı. 
 
Tepkilerini "İşimizi geri istiyoruz", "Çalışma hakkımız engellenemez", "Direne direne kazanacağız" ve "Kod 29 kaldırılsın" sloganları atarak gösteren işçiler adına konuşan Mehmet Aker, "Kod 29’dan atılınca başka yerde iş bulamıyorsunuz. Kod 29 işçileri ve emekçileri terbiye etmek için kullanılıyor. Bu hukuksuzdur" dedi. 
 
4 aydır işsiz olduklarını hatırlatan Aker, muhalif düşünen, kendileri gibi düşünmeyen herkesin kapı önüne konulduğunu belirtti.
 
Mağduriyetlerin giderilmesi için muhataplarının Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyleyen Aker, "Kod 29 hukuksuzdur, anayasal suç işlenmiştir. Bu suçun ortadan kaldırılması gerekiyor. Siyasi iradenin burada görevini yerine getirmesi gerekiyor.  İşe geri alınana kadar eylemlerimiz sürecek" diye konuştu. 
 
Aralarında seçtikleri iki kişinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşme yaptığını paylaşan Aker, "Belediye ile görüştük, durumu detaylı anlattık. Güvenlik soruşturması ile işten atılmanın hukuksuz olduğunu, anayasal bir suç olduğunu, belediyenin buna aracı olmaması gerektiğini ve siyasi inisiyatifi almaları gerektiğini ilettik" dedi. 
 

Öne Çıkanlar