Hastanelerde randevu krizi

Hastanelerde randevu krizi
Randevu kriziyle ilgili hükümetin sağlık sistemini eleştiren SES İzmir Şube Eş Başkanı Batmaz, 'Sağlıkta dönüşüm politikalarının bizi getirdiği nokta maalesef bu' dedi.

Foto: Arşiv


Salgında dördüncü pik sürerken, bu yükü taşıyamaz hale gelen sağlık sisteminde kriz yaşanıyor. Birçok şehirde hastaneler tamamen dolmuş durumda. Daha önce kapatılan Covid-19 servisleri yeniden açılıyor. Sağlık sisteminde yaşanan bu çöküş, yalnızca Covid-19 hastalarını değil, diğer hastaları da olumsuz etkiliyor. Pandemi nedeniyle uzun süre sağlık kontrollerini erteleyen yurttaşlar, şimdi de devlet hastanelerinden randevu alamıyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde, şehrin merkezindeki hastanelerden randevu bulmak neredeyse olanaksız hale geldi. Özellikle cildiye, ortopedi ve nöroloji servislerinde ancak merkez dışındaki hastanelerde randevu bulunabiliyor.

Randevu kriziyle ilgili BirGün’e konuşan SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, "Sağlıkta dönüşüm politikalarının bizi getirdiği nokta maalesef bu. Ne hasta memnun ne hekim memnun" dedi.

‘HASTANELER RANDEVU VEREMİYOR’

"Önleyici ve koruyucu hizmetler neredeyse tamamen yok oldu çünkü sağlık sermayeye peşkeş çekilmiş durumda" diye devam eden Batmaz, şunları söyledi: "Sürekli dile getirmemize rağmen pandemide temiz hastane uygulamasına geçilmedi ve şu anda çok fazla bir yoğunluk var. Sağlık sistemimiz artık bu süreci götürebilecek durumda değil. Hastanelerimiz randevu bile veremiyor. Maalesef özel hastanelere teşvikin sonucunu yaşıyoruz" dedi.

‘KANSER HASTALARI BİLE DOKTOR BULAMIYOR’

Bütüncül bir sağlık hizmetinin ortadan kalktığını ifade eden Batmaz, "Yalnızca parası olanın sağlık hizmetine ulaşabildiği bir tabloya doğru gidiyoruz. Hastanın parası yoksa zaten haftalarca veya aylarca randevu bekliyor. Randevu aldıktan sonra gerekli tetkikler için de haftalarca veya aylarca sıra bekliyor. Bu insanların bir kısmının sağlık problemleri ciddi boyutlarda. Kanser hastaları bile doktor bulamıyor. Neredeyse her hastane çökme noktasına gelmiş durumda" diye konuştu.

‘ŞEHİR HASTANESİNİN AÇILMASIYLA KRİZ BÜYÜYEBİLİR’

Her yurttaşın sağlık hakkına ulaşabilmesi için mevcut hastaneler kapatılmadan yeni hastanelerin açılması gerektiğini belirten Batmaz, "Başka yolu yok bunun. Sağlık emekçilerinin istihdamı da artırılmalı. İzmir’de açılacak olan şehir hastanesiyle kriz daha fazla büyüyebilir. Şehir hastanesine uzak ilçelerdeki bazı devlet hastanelerinin kapatılacağı söyleniyor. Hâlbuki biz bu filmi, şehir hastanesi yapılan diğer şehirlerde gördük. Kapatılan hastanelerle kriz daha da büyüdü. Bu hatadan bir an önce dönülmeli" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar