'İzmir'e meteor düştü' iddiası

'İzmir'e meteor düştü' iddiası
Düşen gök cisminin İzmir ve çevre illerden de görüldüğü ileri sürüldü.Meteor Nedir?

İzmir'de gökyüzünü birkaç saniyeliğine aydınlatan ve meteor düşmesi öne sürülen ışık kameralara yansıdı

Türkiye’de saat 01:54 sıralarında İzmir ve çevre illerde cep telefonu kameralarıyla çekilen görüntüler dikkat çekti. Göktaşı (meteor) düşmesi olduğu iddia edilen görüntülerin ardından bazı kişiler çektikleri fotoğrafları sosyal medyadan paylaştı. 

Kullanıcılar paylaştıkları fotoğrafla çok sayıda tweet attı.

METEOR NEDİR?

Meteor yani gök taşı, Türkçe isminden de anlaşılacağı üzere gökyüzünde bulunan taş parçası anlamına gelir. Latince ‘meteoron’ kelimesinden gelmekte olan bu terim, anlam olarak olağanüstü olay demektir. Ayrıca Meteor uzay boşluğunda bulunan irili ufaklı taş parçaları anlamına da gelir. Bu taşlar genel olarak Demir ve Nikel elementlerinden oluşur. Düzensiz yapılarda ve yuvarlak olmayan şekillerdedir. Genellikle manyetik etkiye sahip bileşenleri vardır. Dört farklı meteor türü bulunur.

Bunlar;

Camsı Meteorlar

Taşımsı Meteorlar (Aerolit)

Taş Demirli Gök Taşları (Siderolit)

Demirli Gök Taşları (Siderit)

NASIL OLUŞUR?

Meteorlar güneş sisteminde hareket ederken dünya atmosferine çok yakın bir konuma gelebilir. Bu durumda dünya atmosferiyle etkileşim içine giren meteorlar hava direnci ile karşılaşırlar. Bu da atmosfer tabakasında sürtünmeyi ve sürtünme sonucundaki alevlenmeye neden olur.

Alev aldığı ve dünya atmosferinde hızla hareket ettiği anlarda özellikle gece karanlığında bir ışık çizgisi halini alır, işte insanların seyrederek dilek tuttukları an aslında meteorların atmosferdeki hareket halidir. Yani bir başka anlatım şekliyle Meteor, dünyanın güneş etrafındaki hareketi anında uzayda bulunan taşların dünyanın yerçekimine girmesi ve atmosferde hızlanarak hareketlenmesi ile oluşur.

 

 

Öne Çıkanlar